U trendu

Hose Kareras ipak u Beogradu

Proslavljeni španski operski pevač, verovatno najpoznatiji tenor današnjice, Hose Kareras (Jose Carreras), ipak će, na našu veliku radost, održati koncert u Beogradu, 23. februara u „Areni“. Da podsetimo, ovaj slavni pevač trebalo je da nastupi kod nas u oktobru prošle godine. Dva dana pred koncert ispostavilo se da je to bila velika prevara i da organizator nije ni potpisao ugovor s ovim umetnikom. Dotičnom gospodinu, koji ne zaslužuje ni da mu se ime spomene, ovo nije jedina malverzacija. Svojevremeno je spektakularno najavljivao i Erosa Ramacotija, Perl Džem (Pearl Jam) – njih mu nikada neću oprostiti, famozni festival „Roud Fest“ u Zrenjaninu sa ni manje ni više nego Metalikom, Igijem Popom, Motorhedom… Za sve te prevare oštećenima je vraćen samo deo novca, a ostatak bi trebalo da dobiju, nadam se, vrlo brzo, presudom na sudu. Zbog svih tih dešavanja, javnost s velikom rezervom gleda na pomenutu najavu koncerta.
Ipak, možemo biti spokojni. Đorđe Milutinović, direktor „Beogradske arene“, koja je zapravo i organizator ovog događaja, uverio nas je na konferenciji za štampu da je sve spremno za spektakl. Napomenuo je da je skandal povodom otkazivanja koncerta bio propraćen i od stranih medija i da su nas tamo predstavili kao poludivlju zemlju u kojoj varaju ljude. Zbog toga, Milutinović je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ta slika o nama u svetu bar malo popravi. On je takođe naglasio da su ulaznice dvostruko jeftinije nego prošli put.
Na kraju, nekoliko reči o Hoseu Karerasu. Ovaj vrsni umetnik rođen je 5. decembra 1946. godine u Barseloni. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u rodnom gradu u Gran Teatre del Liceu operama Nabuko (Nabucco) i Lukrecija Bordžija (Lucrezia Borgia). Kasnije je nastupao na svim najprestižnijim operskim scenama i festivalima, uključujući i „San Francisco Opera“, „Royal Opera House“ u Londonu, „Teatro alla Scala“ u Milanu, minhensku, čikašku, bečku operu, kao i festivale u Salcburgu, Edinburgu, Veroni… Sarađivao je s najeminentnijim svetskim operskim dirigentima, pre svih s Herbertom fon Karajanom, s kojim je bio i prijatelj više od 20 godina. Tu su još i Klaudio Abado (Claudio Abbado), Rikardo Muti (Riccardo Muti), Lorin Mazel (Lorin Maazel), Rikardo Šaji (Riccardo Chailly), Kolin Dejvis (Colin Davis), Karlo Marija Đulini (Carlo Maria Giulini)…
U njegovom repertoaru nalazi se više od 60 opera, od kojih izdvajamo „La Bohème“, „Tosca“, „Werther“, „Carmen“, „La Forza del Destino“ (Moć sudbine), „L’Elisir d’Amore“ (Ljubavni napitak), „Un Ballo in Maschera“ (Bal pod maskama). Bogata diskografija zaokružuje preko 150 snimaka, 50 kompletnih opera, oratorijuma i resitala. Ukupno, u celom svetu prodato je neverovatnih 60 miliona kopija.
Na vrhuncu karijere, 1987. godine, Kareras saznaje da boluje od leukemije i da su mu jako male šanse da preživi. Na sreću, tako ne misle i njegovi doktori u Barseloni i Sijetlu (Fred Hutchinson Clinic). Uspeva da pobedi bolest a posle toga se u potpunosti predaje humanitarnom radu. Ovaj veliki čovek i humanista nosilac je francuske Legije časti, velikog viteškog krsta Republike Italije, posebnih počasti vlada Bavarske, Austrije, Poljske, Kambodže, kao i titule Ambasador dobre volje organizacije UNESCO. Godine 2004. dobio je od španske kraljice Sofije Zlatni krst za društvenu solidarnost, a postao je i nosilac ordena Rumunije i Nemačke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.