U trendu

„Kelti“ ponovo napadaju

Ponovo smo na domaćem terenu, na moje veliko zadovoljstvo. Jedan od najboljih koncertnih sastava s ovih prostora, „Orthodox Celts“, ponovo je aktivan. Popularni „Kelti“ snimili su novi, peti po redu, studijski album, pod nazivom „One, Two…Five“ za izdavačku kuću „Automatik Records“. Album će se zvanično naći u prodaji 19. marta i sadrži ukupno 11 pesama. Sniman je u studiju „Vitas“, a producent je Nikola Vranjković. Prvi singl s ovog ostvarenja je „What’s goin’ on“.
Inače, ova grupa nastala je 17. marta 1993. godine na Dan svetog Patrika (St. Patrick’s Day). Od tada, tradicionalno toga dana organizuju koncert koji se uvek neizbežno pamti i prepričava još dugo. Ko je ikada bio na njihovom samostalnom koncertu, zna tačno o čemu pričam. I sâm sam u nekoliko navrata prisustvovao toj manifestaciji. Krenulo je po preporuci, više iz radoznalosti negoli iz preterane vezanosti za tu vrstu muzike. Da napomenem, jako je bitno da to ne bude neka grupna svirka, jer je tu priča nešto drugačija.
Elem, posle svoje prve posete, ostao sam bez teksta, zatečen. Prva stvar, momci (i devojka) zvuče savršeno, gotovo identično kao i na CD-u. Druga, i po meni još bitnija, imaju najvernije fanove i simpatizere. Naime, od uvodnih tonova pa sve do kraja koncerta jezgro najodanijih od, recimo, 300-400 ljudi (često ih bude i više) ne prestaje s pesmom i skakanjem. I, što je zadivljujuće, znaju sve pesme napamet, od prve do poslednje. U reč! A tek kad na red dođe himna Seltika – e, to nije za priču, to se mora doživeti. U početku sam stajao sa strane i uživao. Kasnije sam se malo potrudio, naučio nekoliko tekstova i sišao u masu. Ali, to ne umem da opišem. Mogu samo da kažem da sam dole upoznao neke ljude koji će mi ostati prijatelji do kraja života. I sada definitivno ne propuštam njihove koncerte.
I ovog 17. marta biće nezaboravno, siguran sam u to. Ostaje samo jedna nejasnoća, koja će se vrlo brzo rešiti. Na zvaničnom sajtu benda stoji da će se koncert održati u Domu sindikata. U mnogim novinama objavljeno je da sviraju u SKC-u. Pretpostavljam da bi trebalo verovati zvaničnicima, međutim, to je sada i najmanje važno. Ukoliko vam je Beograd daleko, grupu „Orthodox Celts“ možete videti i u Kragujevcu (14. mart, klub „Limier“), Novom Sadu (21. mart, klub „Trema“) i Zrenjaninu (22. mart, klub „Zeleno zvono“). Tu će ljubitelji ove vrste muzike moći i da kupe najnoviji album po promotivnoj ceni.
Na kraju da pomenemo i ljude koji stoje iza svega ovoga, a svakako su to zaslužili: Aleksandar Petrović (Aca Seltik) – vokal, ikona benda, Ana Đokić – violina, Dejan Lalić – mandolina, Vladan Jovković – gitare, Dejan Popin – duvački instrumenti, Dejan Grujić – bas, i Dušan Živanović – bubnjevi. Znam da one prave zaljubljenike ne moram da pozivam na koncert, a drugoj grupi ću reći samo jedno – ne znate šta propuštate!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.