Koncerti legendi Novog talasa na „Belefu 2010“

Poštovani prijatelji, ovde smo kako bismo najavili ovogodišnji Belef, koji je po mnogo čemu jedinstven, te se stoga ovoga puta jednostavno ne sme preskočiti. Nije to onaj Beogradski letnji festival na kakav smo navikli ranijih godina. Da nas ne shvatite pogrešno, i ranije ga je valjalo posećivati, ali ovo je zaista nešto posebno. Objasnićemo.
"Belef 2010", inače devetnaesti po redu, održava se od 16. jula do 8. avgusta, a zvaničan slogan, koji već sam po sebi dovoljno govori, jeste "Na novom talasu". Dakle, ovogodišnji festival donosi podsećanje na verovatno najsjajniji kulturni udar koji je obeležio osamdesete godine prošlog veka u Beogradu, ali i u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, pa i Skoplju i Podgorici. Takozvani Novi talas stigao nam je sada već davne 1980. s čuvenim "Paket aranžmanom" i pomerio državu iz temelja a novim generacijama doneo novu energiju i snagu. Odrastali smo i sazrevali uz njih, a čak i danas na sam pomen imena kao što su "Idoli", "Šarlo", "Orgazam", "Disciplina", "Kazalište", "Pankrti", Predin i ostali, zastaje knedla u grlu.
Organizatori tvrde da je budžet za ovogodišnji festival znatno smanjen i da su nailazili na niz poteškoća u pripremi, ali da su uspeli da obezbede zaista kvalitetan i raznovrstan program. Sve pohvale. Pored niza koncerata, biće tu i izložbi, pozorišnih predstava, a prvi put u Belef će biti uvršten i filmski program. Naravno, mi akcenat stavljamo na muziku. Biće to svojevrsno putovanje kroz vreme, spoj starih i novih snaga, učitelja i učenika. Napominjemo da se ceo muzički program održava na Beogradskoj tvrđavi, na sceni iza Prirodnjačkog muzeja.
Počinjemo u petak, 16. jula, u 21 čas s Kojom i njegovom "Disciplinom kičme". Subota, 17. jul, donosi nam važnog gosta iz Slovenije, Zorana Predina (bivši "Lačni Franz"). U nedelju, 18. jula, na novoj sceni nastupaju nove snage: "Nežni Dalibor", "Repetitor" i "Supernaut". Sledi pauza do 23. jula, a onda dolaze neponovljivi "Električni orgazam" i "Kazna za uši". Sutradan sledi Jura Stublić i njegov "Film". Nedelja, 25. jul, ponovo predstavlja mlade snage: "Ola Horhe", "Petrol" i "Gatuzo" iz Hrvatske. Novu pauzu u petak, 30. jula, prekida Davorin Bogović ("Prljavo kazalište"). Pored njega, tu je i bend "Izdrži ribice". U subotu, 31. jula, nastupa bend "Darkwood dub", a u nedelju grupe "Lira Vega", "Popečitelji" i "Multietnička atrakcija". Ponovo se čeka vikend, a u petak, 6. avgusta, svoj koncert održaće grupe "Obojeni program" i "Svi na pod". Subota, 7. avgust, rezervisana je za vanvremenske "Pankrte" i sastav "Gangbangers". U nedelju, 8. avgusta, festival zatvaraju "Žene kese", "Virvel" i "Transbalkan Desorganization".
Šta reći na kraju? Čuli ste sva imena gostiju, koja su bez svake sumnje za respekt. Biće ovo pravi način da se proslavi 30 godina od izlaska legendarne ploče "Paket aranžman". I više od toga. Ne propustite ovogodišnji Belef!
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.