Libanski duo „Praed“ prvi put na Balkanu

Libanski duo „Praed“ nastupiće prvi put na Balkanu, 24. aprila na 5. „Todo Mundo“ festivalu u Domu omladine Beograd.

Grupu su 2006. godine osnovali Raed Yašin (klavijature, laptop, elektronika, glas) i Paed Conca (klarinet, električni bas, elektronika).

Njihov zvuk može se opisati kao mešavina arapske popularne muzike („shaabi“), fri džeza i elektronike, psihodeličnog roka sa Shaabi elementima i „mouled“ muzike koja se izvodi tokom religioznih rituala, navodi DOB.

Nastupali su u Evropi, Kanadi, Japanu, na Bliskom istoku.

„Od samog nastanka „Praed“ je pokazao veliko interesovanja za muziku, kao medij u kome se odslikava komplikovana struktura egipatskog društva. Istraživanja kojima smo se bavili su nam pokazala snažne veze između „shaabi“ zvuka i „mouled“ muzike, koja se izvodi tokom religijskih obreda. Hipnotizujući psihodelični efekt koji postoji u ovoj muzici je bio okidač da nađemo sličnosti u drugim popularnim žanrovima, u kojima je dominantan taj zvučni delirijum, poput fri džeza i psihodeličnog roka“, objašnjava Paed Conca.

Vezu između „shaabi“ – ulične muzike i religijske ritualne muzike, Conca vidi u elementima transa, repeticije i neobičnim ritmovima.

„Shaabi je ulična/treš verzija, a religija je takođe deo shaabi muzike. Nas ne zanima religija, već psihodelični element u muzici i u religijskom ritualu“, dodaje ovaj umetnik.

O Bejrutu Conca kaže da je pun kontradikcija, ali je i željan kulture.

„Bejrut je drugačiji od ostatka Libana i još više od ostatka arapskog sveta. To je grad-monstrum i to je jedini način da grad i Liban uopšte opstanu, da se ne raspadnu. Situacija je veoma nestabilna, ali na neki način, zemlja opstaje. Trenutno je u Libanu dva miliona izbeglica iz Sirije, 800.000 Palestinaca, uz već postojeće stanovništvo koje broji 4,5 miliona, i situacija je jako loša i komplikovana. Kad vidim kako se u Evropi odnose prema ovom problemu i kad je u pitanju mnogo manji broj ljudi, pomislim da bi se sa ovolikom brojem tamo ljudi poubijali“, primetio je Conca.

Conca o koncertu u Beogradu kaže da će biti „divlje i intenzivno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.