U trendu

Lučano Pavaroti (1935-2007)

Čuveni italijanski operski pevač Lučano Pavaroti (Luciano Pavarotti) preminuo je 6. septembra u ranim jutarnjim satima. Kao uzrok smrti slavnog tenora navodi se rak pankreasa. Pavaroti je umro u svom domu u Modeni u 71. godini. Sahrana će biti u subotu, 8. septembra, u njegovom rodnom gradu Modeni.
Pavaroti se proslavio nastupom u njujorškoj Metropoliten operi izvedbom Donicetijeve opere, kada je savršeno otpevao devet visokih C, što je toliko oduševilo publiku da ga je čak 17 puta pozivala na bis. Posle tog nastupa, Pavarotijeva karijera doživela je vrtoglav uspon i gotovo sve najčuvenije svetske opere su želele da ga ugoste.
U toku Svetskog fudbalskog prvenstva 1990. godine u Italiji udružuje se s kolegama Plasidom Domingom (Placido Domingo) i Hozeom Karerasom (Jose Carreras) i započinje svetsku turneju pod imenom „Tri tenora“. Ta saradnja je posebno značajna jer je klasična muzika prvi put postala popularna muzika, a „Koncert tri tenora“ je i danas najpopularnije izdanje klasične muzike. Pavarotijevo izvođenje Pučinijeve arije „Nessun Dorma“ („Nema sna“, Kalafova arija, III čin) iz „Turandota“ („Turandot“) proglašeno je za oficijelnu muziku tog prestižnog fudbalskog takmičenja.
Pavaroti je dva puta nastupio u Beogradu – 1971. godine, pre nego što je postao slavan, i 21. maja 2005. godine, u okviru oproštajne turneje, što je jedan od njegovih poslednjih nastupa u karijeri.
Uz slavnog tenora do smrti su ostale njegova supruga Nikoleta Mantovani (Nicoletta Mantovani), koja mu je pre toga bila dugogodišnja sekretarica, ćerka Alis, koju je dobio u drugom braku, i tri odrasle ćerke iz 40 godina dugog braka s Aduom Veroni (Adua Veroni), kao i jedna unuka.
U jednom od poslednjih intervjua Pavaroti je o svom životu rekao: „Imao sam sve, baš sve.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.