U trendu

Preminula pevačica poznata po brojnim kontroverzama, ali i velikim uspesima (video)

Poznata italijanska pevačica Milva preminula je u 82. godini, javlja danas ANSA.

Milva, čije je puno ime Marija Ilva Biolkati, bila je poznata po obradi mnogih italijanskih hitova, medu kojima je i pesma „Bela, ćao“, a ANSA prenosi da je umrla u svom domu u Milanu u petak.

„La Rosa“, kako su je zbog boje kose od milja nazivali njeni sugrađani i obožavaoci, izvodila je neke od najvećih italijanskih muzičkih hitova šezdesetih i sedamdesetih godina.

„Milva je bila jedna od najpoznatijih izvođačica italijanskih pesama i šansona, a njen glas nije nikoga ostavljao ravnodušnim i izazivao je duboke emocije među raznim generacijama. Ova velika Italijanka postigla je ogroman uspeh i na međunarodnim scenama“, rekao je u subotu italijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Život joj je bio obeležen brojnim kontroverzama, ali njen talent su prepoznali i u Latinskoj Americi, Španiji, Francuskoj – gde su je upoređivali s Edit Pjaf, kao i u Nemačkoj. Naročito su je voleli i cenili u Grčkoj, posebno nakon saradnje s Tanosom Mikroutsikosom. Sarađivala je mnogim međunarodno poznatim umetnicima, poput Vangelisa Papathanasioua, Enia Morriconea, Franca Batiata i Giorgia Strellera.

Rođena je 1939. godine u primorskome gradiću Goru kao ćerka krojačice i ribara. Kad je otac upao u finansijske poteškoće, morala je rano da počne da zarađuje za život. Preselila se u Bolonju, prijavila na pevačko takmićenje i usavršila se u pevanju i glumi.

Godine 2010. je u TV intervjuu najavila kraj svoje karijere zbog zdravstvenih problema. Po pisanju lista La Repubblica Milva je, uz Minu i Ornelu Vanoni bila jedna od najvećih italijanskih pevačica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.