Rejdiohed-manija

Godina 2007. je za nama. Svuda se sumiraju rezultati. Proglašavaju se najbolji u raznim kategorijama. I, naravno, mišljenja su podeljena, svako ima svoje favorite. Ipak, oko jedne stvari su se svi složili. Muzički poduhvat godine, bez sumnje, svakako je grupa Rejdiohed (Radiohead) i njihov najnoviji album „In rainbowѕ“. To su, naravno, zaslužili u dobroj meri kvalitetom. I „Njujork tajms“ i magazin „Bilbord“ u svom tradicionalnom izboru (Billbord music choice) i mnogi drugi časopisi i kritičari u Americi (o Ostrvu da i ne govorimo), stavljaju na sam vrh najboljih albuma u prošloj godini ovo ostvarenje. Ali nisu u pitanju pesme, album, kvalitet i to da li se nekome sviđa ili ne sviđa. U pitanju je revolucija. Da, tako su to uglavnom svi koji se bave muzikom nazvali – muzička revolucija.
Momci su uradili nešto što niko do sada nije, bar ne u tolikoj meri. Naime, u oktobru 2007. objavili su, ili bolje reći predstavili javnosti, svoj novi album. On se nije mogao kupiti u slobodnoj prodaji, niti ga je izdala neka izdavačka kuća. Umesto toga, postavljen je na njihovom internet sajtu i bio je dostupan svima za onoliko novca koliko su bili spremni da plate za njega. Bukvalno tako! Zvuči neverovatno ali jako zanimljivo. I šta su time dobili? Umesto da daju veliki novac izdavaču, ovako su bez posrednika, sa do sada prodatih 1.200.000 „primeraka“ zaradili skoro 5.000.000 funti. I plus su podigli takvu prašinu koja se još uvek nije slegla i pitanje je kada će. A izgleda da će povući lavinu za sobom. Jer mnogi poznati muzičari razmišljaju u tom pravcu. I Madona, i Prins (Prince), i Šarlatansi (The Charlatans), i mnogi drugi.
Rejdiohed postoje dobrih 20 godina (u početku pod imenom „On a Friday“), ali su se 1988. rastali na nekoliko godina i bavili se drugim stvarima, da bi se ponovo okupili ’91. Tada i objavljuju svoj prvi demo a prava Rejdiohed-manija počinje ’92. godine pojavom singla „Creep“, koji je došao do sedmog mesta na britanskim top-listama. Bend je, zanimljivo, tu pesmu smatrao lošom i nekvalitetnom, te su je stoga veoma retko izvodili na nastupima.
Potvrda vrednosti stiže ’95. godine s albumom „The Bends“. Iako to nije bio klasičan brit-pop zvuk, kritičari ih svrstavaju rame uz rame s tadašnjim zvezdama tog talasa: Oejzis (Oasis), Blur (Blur), Suejd (Suede) i Palp (Pulp). Posle tog albuma popularnost benda raste vrtoglavo i svakim narednim izdanjem nadmašuju u svakom smislu prethodno.
Ovih dana, kao što su i obećali, u prodaji se pojavilo se i zvanično izdanje albuma „In rainbows“. Uživajte.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.