najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ritam nereda: To nisi ti

Novosadska OI punk grupa, Ritam nereda je počela sa radom 1989. godine. U početku grupa je imala brojne personalne promene. Iste godine izdaju svoj debi album ,,Oi! Ain’t Dead”. Ovaj album je sadržao kako studijske, tako i koncertne snimke. 1990. godine grupa izdaje i drugi album ,,Nikog nema”, a u Nemačkoj jedna izdavačka kuća materijal prodaje putem kataloga, tako da je muziku ove grupe mogao da čuje bilo koji OI punk obožavalac, bilo gde u svetu. Njihove pesme su, zahvaljujući ovome, objavljivane na različitim kompilacijama ovog žanra i mnogi svetski muzički časopisi su pisali o njima.

Album ,,Breaking” je objavljen 1993. godine u Nemačkoj, a sav profit od prvog tiraža je poslat u humanitarne svrhe, za pomoć deci na tlu bivše Jugoslavije. Jedan deo pesama na albumu je bio na engleskom jeziku. Verzije tih pesama na srpskom jeziku su objavljene na albumu ,,Razbijanje”, namenjenom domaćem tržištu. Naredno izdanje ,,Pogo live” je obuhvatilo 20 pesama snimljenih na koncertima u novosadskom SPENS-u, beogradskom KST-u i u studiju M u Novom Sadu.

Veliki broj nastupa po evropskim metropolama su imali tokom devedesetih godina. U vreme otvorenih sukoba Roma i skinhedsa u Beogradu prozivani su (neopravdano) kao grupa koja promoviše mržnju i rasizam, te je jedan od dugo očekivanih koncerata u Beogradu krajem 1997. godine morao biti otkazan.

U februaru 2000. prave se dogovori sa izdavačkom kućom Automatik rekords iz Beograda o izdavanju novog albuma 999 i reizdanju starih albuma koji su rasprodati i piratizovani u međuvremenu. Sredinom 2002. godine u prodaji se pojavljuje album Exist To Resist.

Krajem iste godine izašao je i album Poriv koji je doneo znatnu promenu u zvuku benda. Mnogi su ga kritikovali a sam bend nikada nije izveo uživo ni jednu numeru sa ovog albuma. Snimljen je spot za singl numeru Odlaze koji se emitovao po televizijskim stanicama.

Posle dužeg perioda u Beogradu su gostovali 2001. godine i pokazali da ne gube popularnost.

Sve do septembra 2006. godine Ritam nereda nije izdao nijedan album. Aktuelni album IX je izašao 2. oktobra 2006. za izdavačku kuću One Rekords iz Beograda. Prvi singl je numera Hiljade za koju urađen i spot u produkciji Berar iz Novog Sada. Bend je održao promocije novog albuma u Novom Sadu i Beogradu. Ritam nereda je 2007. učestvovao na Tuborg grin festivalu u Inđiji.

Album Paralelni svet izlazi tokom 2010. godine, a trenutno aktuelni, To nisi ti, ugledao je svetlo dana 2015. godine.

Posetite oficijalnu stranu grupe Ritam nereda.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike