Šarlo Akrobata i dalje s nama

Legendarni novotalasni bend s početka osamdesetih, „Šarlo Akrobata“, ponovo je u modi. Pitam se da li je ikada i prestao to da bude?
Naša proslavljena glumica Sonja Savić, koju pamtimo po ulogama u filmovima „Davitelj protiv davitelja“ i „Mi nismo anđeli“, nedavno je snimila film „Šarlo te gleda“, ovoga puta u ulozi reditelja. Film govori upravo o ovom kultnom sastavu, a premijerno će biti prikazan na festivalu dokumentarnog filma DORF 08, koji se održava od 6. do 9. marta u Vinkovcima.
Kako sama autorka kaže, film je snimljen da se ne bi zaboravilo naše kulturno blago. Posvećen je, zanimljivo, Ivici Vdoviću – Vdu, koji je po rečima Sonje Savić, na neki način kreator i Milana Mladenovića i Dušana Kojića Koje, a ipak je ostao u njihovoj senci. Deo filma govori i o vodećim ljudima turbo folk i Grand imperije – Saši Popoviću, Marini Tucaković i Stanku Crnobrnji.
Inače, grupa „Šarlo Akrobata“ postojala je jako kratko, od aprila 1980. do oktobra 1981. Sastav su činili gitarista i pevač Milan Mladenović (kasnije Katarina II, odnosno EKV), basista Dušan Kojić Koja (Disciplina kičme) i bubnjar Ivica Vdović – Vd. Ipak, za nešto više od godinu dana uspeli su da ostave neizbrisiv trag na tadašnjoj jugoslovenskoj rok sceni. Objavili su četiri pesme na neponovljivoj kompilaciji „Paket aranžman“ (zajedno s Idolima i Električnim orgazmom), izdatoj 1981. godine za Jugoton – „Ona se budi“, „Oko moje glave“, „Mali čovek“ i „Niko kao ja“. Ova poslednja postala je svojevrstan fenomen i obeležje jednog vremena, jer kako drugačije objasniti činjenicu da pesma koja traje manje od minuta i sadrži svega četiri reči napravi toliki uspeh. I dan-danas nema tog slavlja ili žurke na kojoj „Niko kao ja“ neće napraviti delirijum u masi.
Iste godine, za istu izdavačku kuću, objavljuju svoj jedini samostalni album – „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, u više nego skromnom tiražu od 10.000 kopija. Ceo materijal je snimljen za samo dve noći, ali i posle toliko godina pri svakom slušanju ostavlja utisak novog i uvek drugačijeg. Valja još napomenuti i to da su momci napisali i muziku za film „Dečko koji obećava“, a Koja i Vd glume u njemu kao ritam sekcija benda „VIS Dobri dečaci“. Zanimljivo je da se glavni junak u pomenutom filmu, koga glumi Aleksandar Berček, zapravo zove Slobodan Milošević i da je on taj dečko koji obećava, ali koji nikako ne dostiže ono što se od njega očekuje. Slučajnost ili sudbina odlučite sami.
Nažalost, zbog nepremostivih razlika u shvatanju muzike samih članova benda, što se veoma jasno može videti u njihovom daljem radu, grupa se raspala posle koncerta u Ljubljani, oktobra 1981. A nama ostaje samo to da ih ne zaboravimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.