Toše Proeski (1981-2007)

Makedonski pevač Toše Proeski tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros u 6.25 na području Nove Gradiške. Terensko vozilo folksvagen tuareg u kome se Proeski nalazio kretalo se autoputem A3 Zagreb-Lipovac, na deonici između Lužana i Nove Gradiške, u smeru Zagreba, kada se sudarilo s kamionom italijanskih tablica. Vozilo se na kraju zaustavilo kad je udarilo u zaštitnu ogradu koja razdvaja dva smera autoputa. Proeski je poginuo na licu mesta.
Automobilom je upravljao Georgij Georgijevski, koji je teže povređen, kao i menadžerka poznatog pevača – Ljiljana Petrović, koja se nalazila na zadnjem sedištu. Uzroci nesreće još uvek nisu poznati, a hrvatski mediji izveštavaju da policija još uvek vrši uviđaj.
Proeski je bio jedan od najpopularnijih pevača na prostorima bivše Jugoslavije. Rođen je u Kruševu, u Makedoniji, 1981. godine. Muzičku karijeru započeo je nastupom na festivalu Melfest 1997, a popularnost je stekao pesmama „Pusti me“, „Ostani do kraja“, „Čija si“, „Srce nije kamen“, „Ko ti to grize obraze“, „Volim osmijeh tvoj“ i drugim.
Izdao je sedam albuma, od kojih se „Po tebe“ („Pratim te“) smatra jednim od najuspešnijih albuma balkanske muzičke scene. Singlovi s tog albuma mesecima su se nalazili na najvišim mestima muzičkih top-lista u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Poslednji album Proeskog – „Igra bez granica“, izašao je u avgustu ove godine i beleži podjednako dobre rezultate.
Proeski je bio makedonski predstavnik na takmičenju za pesmu Evrovizije 2004. godine u Istambulu, gde je pesmom „Life“ osvojio 14. mesto. U Makedoniji će u sredu, 17. oktobra, biti proglašen dan žalosti povodom smrti Proeskog, odlučila je makedonska vlada.
Zvanični sajt Tošeta Proeskog

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.