U trendu

Tri decenije od početka „novog talasa“

Iako nisam baš toliko mator da se sećam samog njegovog nastanka, s ponosom slavim ovaj jubilej. Jer, novi talas je u dobroj meri pomogao meni, a siguran sam i mnogima iz moje generacije, da ostanemo na pravom putu u vreme nadolazećeg ludila i opšte poplave neukusa i kiča. Bio je predvodnik slobode, ne samo u muzičkom već i u svakom drugom smislu. Naravno, uticaj ovog talasa na bendove koji su se kasnije pojavili je nemerljiv, jer ta vrata koja su tada otvorena, ma koliko su se neki trudili, ni danas nisu zatvorena.
U Studentskom kulturnom centru počelo je svojevrsno obeležavanje vrlo važnog jubileja – 30 godina od nastanka kulturno-muzičko-umetničkog pravca koji je nazvan "novi talas". Program je počeo 10. decembra (kakva simbolika, baš na moj rođendan!) i trajaće narednih deset dana. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da je ovaj pravac zaživeo tačno pre tri decenije. Početak "novog talasa" može predstavljati i koncert grupe "Kosmetika" 1977. u SKC-u. Ipak, kao konkretan program i koncept zaživeo je dve godine kasnije, kada zapravo počinje "zlatno doba" ovog pravca.
Ono što je usledilo jeste priča koja je zlatnim slovima ispisana u našoj muzičkoj istoriji. Predvodnici "novog talasa" bili su bendovi "Električni orgazam", "Šarlo akrobata" i "Idoli". Njihovo zajedničko izdanje iz osamdesete, "Paket aranžman", kao i njegov značaj, verujem da nema potrebe da objašnjavam. Veruje se da je najkvalitetnije doba ovog talasa trajalo do 1982. godine. Tada je "Orgazam" napravio zaokret ka bazičnom roku, "Idoli" su se više okrenuli nekoj vrsti popa, a "Šarlo" je, nažalost, prestao da postoji.
Ipak, može se reći da su novi talas, neki novi bendovi koji su se pojavili, pre svih "Disciplina kičme" i "Ekatarina Velika", održavali još neko vreme. Recimo, do neke 1989, kada je on polako počeo da se gasi u nekom svom izvornom obliku. Ja sam lično pristalica one struje koja tvrdi da se on nikada zapravo nije ni ugasio i da se njegov uticaj na nove generacije oseća još i danas. Ali, recimo da ovih deset dana simbolizuje deset zlatnih godina "novog talasa" koji je promenio svet.
O samom programu koji, nažalost, ne predviđa i neki koncert, možete se informisati na zvaničnom sajtu Studentskog kulturnog centra. Ukratko, on obuhvata sledeće: "Remake, playback, blow up-off" – izložbu fotoprintova i video klipova o novotalasnim događanjima iz arhive SKC-a u "Srećnoj galeriji", "Art, fakta i artefakta" – izložbu fotografija i plakata, projekcije video materijala "Dani velikih talasa", kao i panel diskusije o novom talasu u Velikoj sali, u kojima učestvuju Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Marković Đile, Branko Rosić Rosa, kao i profesori Nebojša Pajkić, Kosta Bunuševac i drugi. Napominjemo da je ulaz za sve programe besplatan, tako da, ako imate vremena, obavezno svratite do SKC-a. Biće to odlična prilika da se vratite u mladost ili da saznate nešto novo iz naše bogate muzičke istorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.