U trendu

Ubijen Laki Dube

Ubrzo nakon što se svetom proširila vest da je makedonski pevač Toše Proeski stradao u saobraćajnoj nesreći, usledio je još jedan šok, ovoga puta s drugog kraja sveta. Laki Dube, južnoafrička rege legenda, ubijen je u predgrađu Johanesburga. Do incidenta je došlo kada je 43-godišnji pevač odvezao sina i ćerku u Rozetenvil, jedno od predgrađa najvećeg grada u Južnoafričkoj Republici. Samo što su deca izašla iz kola njega su napali kradljivci automobila. Ustrelili su ga sa tri metka, a svedoci tvrde da je i tako povređen pokušao da pobegne, ali je izgubio kontrolu nad automobilom.
Južnoafrička Republika poznata je visokoj stopi ubistava, jednoj od najviših u svetu. Ovaj događaj je pokrenuo političke partije, uglavnom zahvaljujući njihovim omladinskim ograncima, da se pozabave pitanjem kriminala. A ovo nije prvi put da se Dubeovo ime pominje u političkim krugovima zemlje na krajnjem jugu. Prvi put to se dogodilo 1985, kada je režim aparthejda zabranio njegov album „Rastas Never Die“. Njegove pesme imale su veliki uticaj na pokret za ukidanje aparthejda. Uz Boba Marlija, smatra se najvećim rege izvođačem koji je pevao o problemima društva.
Laki Dube je rođen 1964. godine u Ermelu. Karijeru je započeo pevajući mbakanga, tradicionalnu Zulu muziku, ali 1984. prelazi na rege. Njegova karijera ide uzlaznom putanjom, tako da postaje jedan od cenjenijih umetnika Afrike. Punio je stadione širom Crnog kontinenta, a pozornice je delio s imenima kao što su Šinejd O’Konor, Piter Gejbrijel i Sting. Tokom 25 godina profesionalnog bavljenja muzikom snimio je 22 albuma na tri jezika: zulu, afrikansu i engleskom. Bio je oženjen Zanelom, s kojom je imao sedmoro dece.
U aprilu ove godine Dube je izdao svoj poslednji album, „Respect“, koji je, zahvaljujući ugovoru sa Warner Music-om, dobio i svoje evropsko izdanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.