Zbog ove pesme Bebek je napustio Bijelo dugme: ‘To je bilo seme razdora’

U velikom intervju za Nedeljnik pevač Željko Bebek pričao je o razlozima zbog kojih je napustio kultni bend Jugoslavije Bijelo dugme.

– Promena se dogodila u onom trenutku kada je Goran Bregović napisao pesmu na albanskom. To je bio prekrasan tekst kojeg su napisali prvaci albanskog pozorišta u Skoplju i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam Goranu rekao: Ovo ti je sada prošlo i više neće – ispričao je Bebek.

Tako je pesma „Kosovska“ presudila u Bebekovoom napuštanju popularnog benda, a na pitanje da li mu je smetao politički kontekst ove pesme, odgovorio je:

– Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da unesem moderan kulturni duh, odjednom ulazim u dnevnopolitička pitanja. To je na neki način bilo seme razdora i nakon toga smo se razišli – kaže pevač.

Shvatio je da se nakon toga u bendu menjaju stvari i da je politika počela da ulazi u pesme i nije hteo da učestvuje u tome.

– Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gde je trebalo da igram novu ulogu za koju nisam spreman – rekao je u intervju.

Napišite komentar