Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra

Beogradski džez festival održače se od 26. do 30. oktobra, pod sloganom „Planeta džez“, a glavna poruka je da se kvalitetan džez svira u svim zemljama, najavili su danas organizatori.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, 32. festival će otvoriti kvartet Vlade Maričića i Brajana Linča iz SAD u Domu omladine, a potom će se publici predstaviti trio Alfreda Rodrigesa.

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić kazao je da će ovogodišnji program „više nego ikada“ odslikati globalizaciju džeza.

„Glavna poruka je da se džez svuda svira kvalitetno. Ove godine naglasak će u glavnom programu biti na muzičarima iz latino zemalja koji donose nove osećaje i liriku, dok će u ponoćnom programu nastupati skandinavski umetnici“, kazao je Ambrozić.

On je dodao da će na festivalu nastupiti i Avišaj Koen iz Izraela, Španac Antonio Serano na usnoj harmonici, bubnjar Džek Didžonet i basista Dejv Holand.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd koji ga je 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog značaja za grad.

Predsednik Odbora festivala i gradski menadžer Beograda Goran Vesić je rekao da ove godine festival ima najveći budžet i najkvalitetniji program od kako je obnovljen 2005. godine.

„Ovo će biti najbolji festival od pauze koju smo imali tokom 1990-ih godina i početkom 2000-ih. Budžet će ove godine iznositi 200.000 evra, što je najveći iznos od kako je festival obnovljen, ali mi time nismo zadovoljni i pokušaćemo da animiramo još sponzora“, kazao je Vesić, dodavši da je Grad Beograd obezbedio devet miliona dinara za organizaciju festivala.

On je naveo da je prošle godine prodato 7.000 ulaznica, ali je koncertima prisustvovalo 11.000 posetilaca, dok je ove godine cilj organizatora 15.000 posetilaca.

„Već smo prodali 3.000 ulaznica u pretprodaji, a očekujemo da ćemo prodati ukupno 10.000. Posle mnogo godina, pored nastupa muzičara u Domu omladine, imaćemo i dva koncerta u Centru Sava“ što je Vesić ocenio kao dobro i rekao da je taj centar „tradicionalno mesto za džez u Beogradu“.

Kako je naveo, Grad Beograd nije odustao od izgradnje Muzeja džeza koji će biti u Kući legata u Knez Mihajlovoj ulici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.