najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Osudjen zbog okretanja gole zadnjice američkom konvoju

Veteran čeških mirovnih misija na Kosovu i u Kuvajtu Martin Zapletal osudjen je na uslovnu kaznu od 10 meseci zatvora, sa odlaganjem na dve godine, pošto je u maju ka američkom vojnom konvoju od 420 vojnika i 225 vojnih vozila isturio golu zadnjicu u znak protesta protiv NATO-a i SAD, javljaju češki mediji.

Prolazak američkih vojnika u konvoju iz baze u Nemačkoj na zajedničke vežbe NATO-a u baltičkim zemljama u maju, za razliku od prvog američkog konvoja godinu dana ranije, protiv kojeg su organizovani veći protesti, ali je na kraju dočekan euforičnom dobrodošlicom hiljada Čeha, prošao bi potpuno nezapaženo da češki veteran nije odlučio da skine pantalone i donji veš i bez reči pokaže šta misli o SAD, NATO-u i EU.

U Viškovu, gde su porodice sa decom došle da pogledaju američka vojna vozila i opremu, a grupica protivnika NATO-a protestovala uzvicima “Fuj!” i vulgarnim gestom pokazivanja srednjeg prsta, Zapletal je isturio golu zadnjicu već ka prvom oklopnom transporteru.

Iako su ga policajci najpre upozorili da ne istrčava na drum i ne protestuje vulgarno, on nije prestao to da čini, te je nakon trećeg upozorenja priveden.

“Momci (policajci) su na mestu postupili ispravno. Legitimisali su me prvi put i upozorili. Učinili su to i drugi put i rekli mi da će me uhapsiti ako to i treći put ponovim. Ja sam se složio i uradio isto. Policajci nisu mogli da postupe drugačije”, kazao je Zapletal u maju za češki onlajn dnevnik Aktualne.cz.

Iako je češki vojni veteran negirao da je prekršio zakon, tvrdeći da je samo izrazio svoj politički stav i protest protiv NATO-a, EU i čeških izdajnika domovine, optužen je posle sprovedene istrage.

Sud u Viškovu ga je osudio ne zbog protesta golom zadnjicom protiv američkih vojnika, već zbog vulgarnog ponašanja na javnom mestu, gde su bile prisutne i porodice sa decom.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike