U trendu

Evo šta nas goji više i od brze hrane

Tim kanadskih istraživača objavio je rezultate novog istraživanja prema kojem tinejdžeri i mladi koji češće piju alkohol imaju znatno veće šanse da dobiju višak kilograma.

Novi podaci dolaze sa Univerziteta Vaterlo u Ontariju, a testirali su srednjoškolce iz 89 škola koji su ispunili anonimne ankete. Među pitanjima je bilo i koliko često piju alkohol.

Čak 39 odsto srednjoškolaca priznalo je da se bar jednom mesečno napiju, što uključuje najmanje pet alkoholnih pića tokom izlaska, a 11 odsto toliko popije najmanje jednom nedeljno. Sav taj alkohol preračunava se u dodatne kalorije, a slatka žestoka pića imaju više kalorija, prenosi Sputnjik.

Zatim su na temelju podataka (kakav alkohol konzumiraju — pivo, vino, žestoka pića i šta jedu), izračunali prosečne kalorije, odnosno kilograme koje su mogli dobiti kao višak.

Ovo je jedna od prvih studija koja se konkretno bavila gojaznošću i debljinom kod mladih, a koja je povezana s alkoholom. Jedno od petoro američke dece i 30 odsto kanadske je ili gojazno ili ima znatan višak kilograma.

Ranija istraživanja bavila su se uglavnom time koliko dodaci i šećeri u svakodnevnoj ishrani utiču na gojaznost.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike