U trendu

Želite da vam dete bude inteligentnije? Hranite ga češće ovom namirnicom

Mnogobrojna istraživanja dokazivala su i savetovala češću ishranu morskom i rečnom ribom, kao i morskim plodovima. Ishrana bogata ribom preporučuje se svima, bez obzira na godine starosti, a naročito se preporučuje deci.

Skorašnja studija iz Kine pokazala je da su deca koja u ishrani barem jednom nedeljno imaju ribu na testovima inteligencije (IQ) pokazala bolje rezultate u proseku za 5 poena u odnosu na decu koja veoma retko ili uopšte ne jedu ribu.

Takođe, i samo vreme za san bilo je bolje kod dece koja češće jedu ribu. Iako studija nije mogla da dokaže uzročno-posledičnu vezu između ishrane ribom i višeg IQ-a kao i boljeg sna, neosporno je da ona postoji.

Studija je proučila navike u ishrani više od 500 dece (dečaka i devojčica) u dobi od 9 do 11 godina. Deca su popunila upitnik o navikama ishrane ribom dok su njihovi roditelji odgovarali na pitanja o kvalitetu sna (vreme spavanja, da li su se i koliko često deca budila noću, da li su pospana tokom dana).

Studija je uzela u obzir i druge faktore koji mogu uticati na nalaze, poput obrazovanja roditelja, njihovog zanimanja, bračnog statusa i broja dece u porodici. Utvrđeno je da deca koja jedu ribu najmanje jednom nedeljno imaju 4,8 poena više na IQ testovima, a deca koja ređe jedu ribu imaju više od 3 poena u odnosu na decu koja uošte ne jedu ribu. Takođe, i san je bio bolji i kvalitetniji kod dece čija ishrana podrazumeva ribu.

Studija kao obrazloženje navodi da je riba dobar izvor proteina i omega-3 kiselina koje u mozgu imaju važnu ulogu za neurološke funkcije, što je od suštinske važnosti za mozak. Kod odraslih su omega-3 kiseline su neophodne za zdravlje očiju, srca, mozga, kao i za imunitet i razne vrste upala.

Različite vrste riba, kako rečnih tako i morskih, sadrže različite količine proteina i kiselina. Preporuke koju ribu treba davati deci a koju odraslima postoje, ali studija navodi da one baš nisu pouzdane. Veliki izbor hranljive ribe donosi i veliku mogućnost izbora ukusa koji će najviše prijati kako deci tako i odraslima. Sve jestive ribe su zdrave za organizam pa se zato ne treba previše opterećivati izborom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар