U trendu

EP podržao ”EU Kovid-19 setrifikte” i za treće zemlje

BRISEL, 29. aprila ( Tanjug) – Evropski parlament usvojio pregovaračku poziciju kojim predložene ”digitane zelene sertrifikate” za putovanja u EU imenuju kao “EU kovid-19 sertifikate” sa važnošću trajanja do 12 meseci.

Zakonodavni predlog koji pokriva izdavanje sertifikata za državljane EU odobren je sa 540 glasova za, 119 i 31 uzdržanim, dok je onaj o državljanima trećih zemalja prošao sa 540 glasova za, 80 i 70 uzdržanih.

Poslanci Evropskog parlamenta naglašavaju da EU kovid-19 sertifikati nisu putne isprave i da države članice ne bi trebalo da nameću karantine / testove nosiocima ovih sertifikata.

Podržan je predlog da Dokument, koji može biti u digitalnom ili papirnom formatu, potvrđuje da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa ili da ima nedavni negativni rezultat testa ili se oporavila od zaraze.

Poslanici u Evropskom parlamentu takođe ističu da bi, kako bi se izbegla diskriminacija onih koji nisu vakcinisani i iz ekonomskih razloga, zemlje EU trebalo „da obezbede univerzalno, dostupno, pravovremeno i besplatno testiranje“.

Dodaje se da države članice moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za osobe koje su primile vakcine odobrene od stane Evropska unija za lekove (trenutno Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džoson i Džonson), a da je na državama članicama da odluče da li će prihvatiti i potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje su na popisu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitnu upotrebu.

Evropski parlament zahteva da budući sertifikati budu verifikovani radi sprečavanja prevara i falsifikovanja, kao i da se lični podaci dobijeni iz sertifikata ne mogu se čuvati u odredišnim državama članicama i niti će biti uspostavljena centralna baza podataka na nivou EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.