Grčka proširila zaključavanje u još dva regiona

ATINA – Grčka je danas proširila potpuno zaključavanje, uvedeno na širem području Atine ranije ove nedelje, na više regiona zemlje u pokušaju da zaustavi širenje korona virusa, saopšteno je iz grčkog Ministrarstva civilne zaštite.

Za regiju Ahaja na severozapadu poluostrva Peloponez, kao i Eubeju, drugo po veličini grčko ostrvo posle Krita, odluka stupa na snagu sutra i zaključavanje će trajati najmanje do 22. februara, saopštile su vlasti.

To znači da će se zatvoriti škole, frizerski saloni i maloprodajne prodavnice, prenosi Rojters.

„Epidemiološka slika širom zemlje pokazuje stalno pogoršanje“, rekla je Vana Papaevangelu, članica komiteta stručnjaka za zarazne bolesti koji savetuju vladu, na brifingu za novinare.

Rekla je da je popunjenost jedinica za intenzivnu negu kovid odeljenja u atinskim bolnicama porasla na 83 odsto.

U utorak je vlada najavila potpunu blokadu u metropolitanskoj oblasti Atine kako bi zaustavila ponovni skok slučajeva korona virusa i ublažila pritisak na teško pogođene zdravstvene sluuzbe.

Papaevangelu je apelovala na pojačan oprez zbog pojave različitih varijanti virusa u zemlji.

Grčka, koja je tokom pandemije prošla relativno bolje od ostalih u Evropi, bila je primorana da uvede delimično zaključavanje u novembru nakon što je broj slučajeva počeo da se penje, preteći da preplavi zdravstveni sistem oslabljen decenijskom finansijskom krizom, navodi Rojters.

Danas su zdravstvene vlasti prijavile 1.410 novih slučajeva korona virusa i 21 smrtni slučaj, čime je ukupan broj infekcija dostigao 170.244 otkako je prvi slučaj otkriven u februaru prošle godine, a smrtnih slučajeva povezanih s kovidom sada ima 6.077.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.