U trendu

Hlor nije kriv: Zašto plava kosa pozeleni u bazenu i kako to da sprečite?

Dovoljno je nekoliko poseta bazenu i svi oni sati koje ste proveli kod frizera koji se trudio da dobije nijansu koja nije „niti previše Aniston, niti previše Merilin“, su sada bačeni u vetar. Naime, zaista je dovoljno nekoliko puta uroniti u bazen da bi se vaša plava kosa pretvorila u zelenkastu, a iako smo do sada krivili hlor, što je bilo dosadašnje popularno mišljenje, hlor zapravo nije ni kriv, ni dužan.

Bila kosa blajhana ili ne, plava kosa ima tendenciju da menja ton, a naročito leti. Uobičajeni krivci za to su sunce i njegovi UV-zraci, kao i morska voda ili bazen. Kontinuirana izloženost vodi u bazenu može plavu kosu pretvoriti u zelenu.

Kriv je bakar

Sulfat bakra – moćan sastojak koji se u bazenima koristi za borbu protiv stvaranja algi – čini se da je veći neprijatelj naše kose od hlora. Naime, kristali sulfata bakra (koji sadrže bakrove jone) su plavo-zelene boje. Kako objašnjava Science Alert, tokom plivanja, bakrovi joni se apsorbuju u kosu, što nas dovodi do kose neželjene zelene boje.

Ovu studiju je objavio i medicinski časopis JAMA Network, koju je osnovala Američko lekarsko udruženje American Medical Association. Studija, naime, pokazuje da se kosa izložena slobodnim bakrovim jonima pretvara u zelenu. Ista studija, ipak, takođe precizira ulogu hlora, koji oštećuje kosu i time doprinosi boljoj apsorpciji bakrovih jona u vlakna kose. Međutim, definitivno nije glavni uzrok za zelenu nijansu.

Kosa oštećena blanšem sklonija je promeni boje u bazenu

Ali, zašto je naša kosa tako osetljiva na bakar? To je usko povezano s keratinom u kosi. Struktura keratina sastoji se od različitih hemijskih grupa, a bakrovi joni imaju sposobnost stvaranja veza s tim grupama, čime se formira bakar-keratin kompleks. Tako ovaj „hemijski miks“ ostaje u kosi i daje joj zelenu boju.

Zelenkasta nijansa aspekt više je izražena kod hemijski tretirane kose ili izbeljenoj plavoj kosi. Oštećenje od sunčevih zraka i peglanje kose takođe doprinose ovoj promeni boje.

Kako sprečiti zelenilo?

Najbolje rešenje za sprečavanje da kosa postane zelena je kapa za plivanje. Iako nije najprivlačniji modni dodatak, nudi najbolju zaštitu protiv hemikalija prisutnih u bazenu.

Kako ukloniti zelene nijanse iz kose

Ako vam kosa postane zelena nakon plivanja u bazenu, preporučuje se korišćenje šampona koji neutrališu žute ili zelene nijanse. Šamponi protiv peruti takođe su efikasni u borbi protiv zelenih nijansi. Pored toga, ako želite, dodavanje male količine sode bikarbone u vaš redovni šampon može pomoći u uklanjanju ostataka bakra, piše Gloria.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar