U trendu

Koža iz matičnih ćelija

Koža nastala iz matičnih ćelija i gajena u laboratoriji može da se koristi umesto životinjske kože za testiranje lekova i kozmetičkih preparata, kako bi se razvili novi tretmani za kožna oboljenja.

Međunarodni tim istraživača uspeo je prvi put da stvori u laboratoriji epiderm odrasle osobe – spoljni sloj kože – koji ima funkcionalnu barijeru kože istu kao prava koža. Funkcionalna barijera u koži sprečava vodu u telu i čuva kožu od bakterija i toksina. Do sada, niko nije uspeo uspešno da gaji epiderm sa funkcionalnom barijerom, koja je inače potrebna za testiranje lekova, navodi se u izveštaju jedne studije.

Naučno istraživanje vršeno je na Kraljevskom koledžu u Londonu i medicinskom centru Veteran Affairs u San Francisku. Detalji istraživanja opisani su u najnovijem broju časopisa „Stem Cell Reports“.

Mogućnost da se stvori neograničen broj genetski identičnih uzoraka kože može da se koristi za proučavanje niza uslova u kojima je barijera kože defektna usled mutacija gena uključenih u formiranje barijera kože, kao što je ihtioza (suva, čudna koža) ili atopični dermatitis (ekcem).

Dr Teodora Mauro, vođa istraživačkog tima sa Kraljevskog koledža u Londonu, izjavila je: „Možemo da koristimo ovaj model da bismo proučili kako se barijera kože razvija normalno, kako se barijera ponaša pri različitim bolestima i kako možemo da stimulišemo njenu popravku i oporavak.“

Dr Duško Ilić, jedan od vođa tima sa Kraljevskog koledža u Londonu, rekao je povodom istraživanja: „Naš novi metod može labaratorijski da proizvede mnogo veće količine epiderma odraslog čoveka koji može da se koristi za komercijalna testiranja lekova i kozmetike.“

Humani epidermalni ekvivalenti predstavljaju različite tipove kože koji se takođe mogu gajiti („proizvesti“), u zavisnosti od izvora matičnih ćelija. Na taj način koža se može prilagoditi za proučavanje pod različitim uslovima, kao i njena osetljivost kod različitih populacija.

Ovo otkriće pruža mogućnost da se „ista“ koža testira na različite uticaje ili da se pod istim uticajima testiraju različiti tipovi kože, što do sada nije bilo moguće kvalitetno uraditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.