Zajednički peškiri

Medicinski radnici upozoravaju sportiste na opasnosti od deljenja peškira, brijača i ledenih kupki – nakon istraživanja, otkriveno je da to može dovesti do ozbiljnih infekcija kože, pa čak i do smrtnog ishoda, u ekstremnim slučajevima.

Ovo kožno oboljenje naziva se PVL-MSSA i predstavlja vrstu Staphyloccocus aureus, bakterije poznate kao Methicillin Sensitive Staphylococcus aureus (MSSA), koja proizvodi toksin poznat kao Panton-Valentine Leukocidin (PVL).

Sportovi sa bliskim kontaktom

Stručnjaci kažu da su ragbi igrači izloženi posebnom riziku, jer ogrebotine koje mogu nastati kada se koža “odere“ od veštačke trave i bliskim kontaktom sa drugim igračima omogućavaju bakterijama da uđu u telo.

Javno zdravlje Engleske sprovelo je istraživanje u trajanju od osam meseci u jednom ragbi klubu. Među igračima su otrkvena četiri aktivna slučaja PVL-MSSA-a, za koje se smatra da su preneseni među članovima kluba. Tri slučaja su bili igrači, dok je zaražen bio i jedan od članova osoblja. Sumnje su potvrđene nakon uzetih briseva.

Anketa

Od 59 igrača i članova osoblja koji su popunjavali upitnike:

  • 19% je reklo da redovno deli peškire
  • 10% je reklo da redovno deli brijače
  • 5% je reklo da redovno deli odeću
  • 37% je izjavilo da redovno deli ledene kupke (obloge) nakon utakmice ili treninga
  • 29% je reklo da je imalo određenih zdravstvenih problema u vezi sa kožom u toku prošle godine

Moguće posledice

PVL-MSSA obično dovodi do pojave apscesa, kožnih i potkožnih čireva, ali u retkim slučajevima mogu nastati i teže invazivne infekcije, uključujući i odumiranje kože i tkiva.

Dr Depti Kumar, konsultant za kontrolu prenosivih bolesti pri Centru za javno zdravlje Engleske, navodi u saopštenju: „PVL-MSSA može da bude veoma ozbiljna infekcija i svaki vid infekcije zahteva odgovarajući medicinski tretman, ne samo kod zaraženih već i kod članova njihovih porodica i drugih osoba sa kojima dolaze u bliski kontakt.“

„Istraživanjem je identifikovan niz visokih praksi rizika među igračima kojima se povećavaju šanse za dobijanje infekcija, kao što su deljenje peškira i brijača ili deljenje ledene kupke sa članovima svog tima. Mi pozivamo sve sportiste koji se bave sportovima gde su posekotine i ogrebotine uobičajena pojava da održavaju dobru ličnu i kolektivnu higijenu i da ne dele lične stvari sa drugima kako bi smanjili rizik od razvijanja infekcije.“

Prema informacijama Centra za javno zdravlje Engleske, u toj zemlji se zabeleži između 1200 i 1500 slučajeva PVL-MSSA svake godine.

Upozorenje

Ono što bi trebalo da se podrazumeva izgleda nije uvek tako. Većina ljudi treba da zna da se bakterije i virusi najlakše prenose „nehigijenom“, odnosno zajedničkim korišćenjem predmeta za ličnu higijenu.

Podsećamo naročito roditelje da od malena uče decu da ne dele lične stvari sa drugom decom, pogotovu peškire, ubruse, maramice, donji veš, četkice za zube i slično.

Proverite da li se deca toga pridržavaju u vrtiću, školi, klubu, na folkloru, horu i sličnim mestima.

Naučimo svi da koristimo: svoje peškire i peškiriće, papirne maramice i ubruse, vlažne maramice…

Podsećamo da je važno prati ruke posle upotrebe toaleta, odmah posle ulaska u kuću, pre jela…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.