Evropa u panici zbog smtronosne bakterije

Ministarstvo zdravlja Španije naložilo je kontrolu celokupne industrije mesa u toj zemlji zbog pojave opasne bakterije – listerija, u jednoj velikoj i najmanje tri male fabrike u Andaluziji. Nadležni nisu precizirali koliko će kompanija biti pod nadzorom, ali je pokrenuta uobičajena procedura u slučaju kada je ugroženo međunarodno javno zdravlje.

Troje ljudi je umrlo, a najmanje 222 osobe zaražene su u dosad najvećoj epidemiji listerije zabeležene u Španiji čiji su prvi slučajevi zabeleženi još krajem avgusta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (VHO), a prenosi agencija Rojters. Troje umrlih od listerije su stariji ljudi, a kod šest trudnica ta bolest je izazvala pobačaj, navodi se u saopštenju.

Zaraza čiji je uzrok najverovatnije pakovano pečeno svinjsko meso, uglavnom je pogodila žene ili starije od 65 godina, dodaje se u saopštenju VHO. Većina obolelih je iz Andaluzije, jer se fabrika za preradu mesa „Magrudis”, odakle je potekla zaraza, nalazi u Sevilji, potvrdilo je špansko Ministarstvo zdravlja. S polica su povučeni svi proizvodi od svinjetine koje je kompanija proizvela pre 1. maja.

Italija je već juče pozvala građane da kupuju meso domaćeg porekla i pojačala kontrole za svinjetinu iz Španije. Italijanska štampa prenosi navode španskog „Paisa” da je tokom kontrola u fabrici „Magrudis” utvrđeno da je listerija pronađena na opremi ( kolicima za prevoz mesa). Svetska zdravstvena organizacija upozorava na dalji rast broja obolelih, jer su proizvodi „Magrudisa” u Španiji vrlo popularni, a tu zemlju posećuje i velik broj turista koji su verovatno konzumirali i proizvode tog proizvođača. Već ima potvrđenih slučajeva i van Španije, kao kod Britanca koji se zarazio tokom boravka u toj zemlji.

Listerija je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija „listerija monocitogenes”, a u ljudski organizam ulazi kontaminiranom hranom.

Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA još prošle godine je upozorila na tendenciju povećanja obolelih od listerioze, posebno između 2009. i 2013. godine. Jedan od razloga jeste rast potrošnje gotove hrane.

Za razliku od svih ostalih patogena, listerija se razmnožava i na temperaturama čuvanja hrane u frižideru. Karakteristično je to što može da izazove meningitis.

Stručnjaci upozoravaju da je jedna trećina slučajeva listerioze posledica rasta bakterije „listerija monocitogenes” u pripremljenoj hrani koja se čuva u frižideru. Zbog toga savetuju da se gotova hrana čuva u frižiderima ispod pet stepeni Celzijusa.

Klasični simptomi zaraze listerijom su visoka temperatura, ukočen vrat, a teži simptomi jaki bolovi u mišićima, što ukazuje na tešku kliničku formu.

(Jelica Antelj – Ivana Albunović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.