U trendu

Žene u većem riziku za alergije i astmu

Jednim nedavnim istraživanjem ustanovljeno je da žene češće od muškaraca obolevaju od astme, alergije i autoimunih bolesti.

Pre puberteta, dečaci češće imaju zdravstvene probleme kao što su astma, alergije i autoimunie bolesti.
To se menja u kasnijim godinama, navodi alergolog dr Renata Engler. Ona je to zapažanje iznela nedavno na prezentaciji na godišnjem sastanku Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju u Baltimoru.
Razlozi
Razlozi za ove razlike među polovima složeni su i variraju sa godinama. Ali, ono što je jasno jeste potreba za boljim razumevanjem toga kako pol utiče na dijagnozu, lečenje i ishod ovih bolesti, ističe dr Renata Engler
„Značaj polnih razlika u alergijskoj praksi i imunologiji ne može biti preterana“, rekla je dr Engler u saopštenju. „Ali ako usmerimo medicinska istraživanja na to kako polna pripadnost utiče na razvoj i lečenje nekih bolesti i oslonimo se na istraživačku praksu, imaćemo koristi, podjednako i za muškarce i za žene.“
Genetika pacijenata takođe igra važnu ulogu kod rizika za astmu i alergije. Pokazalo se da ako roditelji imaju bilo koji od ovih uslova (astma ili alergije), njihova deca će takođe imati povećan rizik za ove bolesti.
Za osobe koje su sklone autoimunim bolestima ili imaju povećan rizik za njihovo nastajanje, bitno je da se ne izlažu preteranim „količinama alergena“, da redovno idu na zdravstvene preglede i da redovno koriste odgovarajuću terapiju (koju im je prepisao lekar).
Napomena
Ova studija je nedavno predstavljena na jednom medicinskom skupu, tako da bi trebalo da se posmatra kao prelminarna sve dok ne bude objavljena u nekom stručnim medicinskom časopisu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike