najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zika virus: pitanja i odgovori stručnjaka

Kako se Zika virus širi, tako raste i zabrinutost zbog njegovog uticaja na trudnice i još nerođenu decu. Zika virus je povezan sa slučajevima mikrocefalija kod beba, iako nije definitivno utvrđena uzročno-posledična veza. Mikrocefalija pre rođenja bebe uzrokuje formiranje male glave i mozga malog po veličini i zapremini, što može izazvati oštećenja mozga bebe, dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Da bi se bolje razumela ova bolest i rizici kod trudnica ili žena koje hoće da zatrudne za internet sajt WebMD odgovarao je Nil Silverman, klinički profesor akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu pri UKLA univerzitetu Los Anđeles.

Ako je žena trudna i inficira se Zika virusom, koliko brzo virus može biti otkriven u fetusu?

Mi još uvek ne znamo tačan odgovor na to pitanje i nemamo konkretne podatke o tome koliki je procenat zaraženih majki preneo infekciju na fetus. Čak i ako se ne definiše taj rizik, trebalo bi da znamo koliko je vremena potrebno da fetus pokaže znake infekcije na ultrazvuku.

Ne znamo da li će svi inficirani fetusi pokazati znake bolesti. Imamo mnoge primere viralnih infekcija, poput varičele, kada majka (trudnica) može da bude inficirana i „preleži“ bolest, a fetus ne bude inficiran ili infekcija prođe bez ozbiljnog uticaja i bez posledica.

Ako je žena putovala u ugrožena područja, treba li da čeka da ostane u drugom stanju?

Zika virus može uticati na žene koje nisu trudne, iako u mnogim slučajevima one neće imati nikakve simptome. Virus će ostati u krvotoku dve do tri nedelje.

Žene koje žele da zatrudne, trebalo bi da sačekaju najmanje 3-4 nedelje nakon putovanja u oblasti pogođene Zika virusom pre nego što pokušaju da zatrudne. To bi trebalo da bude dovoljno da virus napusti krvotok.

Trenutno savetujemo pacijentkinjama da sa trudnoćom sačekaju najmanje mesec dana nakon povratka iz ugroženog područja.

Ako je trudnicu ujeo komarac zaražen Zika virusom, da li će beba automatski dobiti virusnu infekciju?

Prema našim dosadašnjim saznanjima, odgovor je NE. Veći broj trudnica inficiranih Zika virusom rodio je zdrave bebe, a ne bebe sa mikrocefalijom. U Brazilu, broj slučajeva beba rođenih sa mikrocefalija trenutno iznosi oko 4.100, ali mnogo više beba je rođeno bez mikrocefalije, iako su majke bile inficirane Zika virusom tokom trudnoće.

Ako sam trudna, šta da radim ako sam putovala u jedno od pogođenih područja? Da li treba da se testiram?

Zvaničnici Amerike nedavno su izdali prve smernice u vezi sa testiranjem na Zika virus za trudnice koji putuju u ugrožene oblasti. U početku, testiranje je bilo ograničeno na trudnice koje su putovale u endemske oblasti, ako ih je ujeo komarac, i ako su imale najmanje dva simptoma u roku od dve nedelje od izloženosti. Ovi simptomi uključuju osip tela, groznicu, bolove u zglobovima i konjuktivitis, ili crvenilo očiju, odnoso suzenje očiju.

U najnovijim smernicama je i nova preporuka da je potrebno izvršiti testiranje krvi na infekciju Zika virusom kod svih trudnica koje su putovale u ugrožena (zaražena) područja, bez obzira na to da li su imale simptome ili ne. Testiranje treba uraditi dve do dvanaest nedelja nakon što se žene vrate sa putovanja. Za žene sa simptomima koji mogu ličiti na simptome infekcije Zika virusom, testiranje treba uraditi u prvoj nedelji bolesti.

Testiranje se preporučuje ako se vide znaci koji ukazuju na moguću infekciju Zika virusom, ultrazvukom i pregledima tokom trudnoće. Infekcija Zika virusom ustanovljava se ako glava fetusa nije normalne (očekivane) veličine. Stanja se naziva mikrocefalija – znatno manja glava i mozak fetusa. Ovakva novorođenčad skoro su u potpunosti pogođena zaostajanjem u razvoju u kasnijem životu.

Po pravilu je teško otkriti mikrocefaliju pre 20. do 22. nedelje trudnoće. U ovom trenutku, međutim, ne znamo kada se nakon infekcije Zika virusom može uočiti abnormalni razvoj fetusa i kada može postati očigledan na ultrazvuku.

Ako se Zika virus ponaša kao i druge virusne infekcije koje mogu izazvati oštećenja fetusa tokom trudnoće, onda pretpostavljamo da infekcija u ranoj fazi trudnoće može više uticati na bebu. Trudnica kod koje je, na primer, imala infekciju u prvom trimestru, verovatno je sa većim rizikom za fetus nego žene koje su inficirane u 32. nedelji trudnoći.

Da li su hemijska sredstva protiv komaraca bezbedna za trudnice?

Sredstva koja sadrže DEET, picaridin i ulje limuna-eukaliptusa odobrena su u Americi i kod nas kao zaštita od komaraca i za trudnice.

Rasprskavanje sredstava protiv komaraca predviđenih za odeću koja sadrže permethrin takođe su odobrena, ali treba da se prskaju samo na odeću, nikada direktno na kožu.

Da li trudnice treba da izbegavaju putovanja u ugrožena područja?

To je tačno. Ne treba putovati u zaražena područja tokom trudnoće. Trudnice imaju dovoljno briga i tokom „obične“ trudnoće, tako da im dodatni rizici i komplikacije nisu potrebni.

Da li je Zika virus seksualno prenosiv?

Bilo je veoma malo prijavljenih slučajeva (2-3) sa mogućom infekcijom putem seksualnog odnosa: sa muškarca na ženu preko semene tečnosti. Zika virus je pre svega infekcija koju prenose komarci.

Međutim, nedavno je u Teksasu registrovana infekcija koja je prenesena seksualnim odnosom. Osoba inficirana tokom putovanja prenela je infekciju na seksualnog partnera ubrzo po povratku u SAD. To izaziva dodatnu zabrinutost, jer postaje i rizik od seksualno prenosive bolesti.

Zato su zvaničnici izdali preporuke da se osobe koje žive ili su putovale u oblasti prenosa Zika virusa uzdržavaju od seksualnih aktivnosti ili stalno koriste kondom tokom seksa. Ove mere predostrožnosti treba produžiti za vreme trajanja trudnoće kod partnera.

Da li će Zika virus uticati na naredne trudnoće?

Čak i ako bi neka žena bila trudna sa infekcijom, virus ne ostaje u organizmu dovoljno dugo da bi uticao i na kasnije trudnoće. Procene su da infekcije Zika virusom ne ostaju dugo u organizmu, već da nakon nekog vremena posledice (blage ili jače) prestaju. Isto tako, prema našim saznanjima, nakon što je neko zaražen, razvija se imunitet na dalje Zika virus infekcije, tako da osobe ne bi bile u opasnosti tokom budućih trudnoća.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike