Koncept novog „megana“

Novim konceptom kupea „megan“, prikazanog na salonu automobila u Ženevi, Renault nastavlja trend u dizajniranju elegantnih, kompaktnih i dinamičnih modela sa sportskim linijama i detaljima. S tim konceptom već je napravljen Renault-ov model Laguna Coupe. Može se reći da predstavlja pravo osveženje u modernom unutrašnjem i spoljnom dizajnu u odnosu na trenutno aktuelne Renault-ove modele pod ovim brendom.
Već na prvi pogled novi koncept ostavlja utisak snage, dinamičnosti i elegancije. Tome doprinosi njegova smanjena visina i povećana širina, a naročito vrlo neobična vrata koja se otvaraju iznad krova i daju mu futuristički i ekstravagantan dizajn. Dimenzije ovog modela su 4,514 x 1,908 x 1,371 metara, međuosovinsko rastojanje mu je 2,749 metara, a težina 1.310 kg. Zapremina prtljažnika je 290 litara. Njegov prednji deo odlikuje se dinamičkim izgledom, dok je zadnji deo masivan i neobičan.
Unutrašnjost se potpuno uklapa u spoljašnji dizajn. Potpuno su usklađene i boje, pri čemu je karoserija u tamnosivoj nijansi (s crvenim detaljima), dok je unutrašnjost kombinacija crne i crvene boje. Sedišta su školjkastog oblika i vrlo udobna. Komandna tabla je dizajnirana vrlo efektno, s crvenim pozadinskim svetlom i brojnim uređajima savremenih tehnologija. Multimedijalni uređaj sastoji se iz tri celine. U sredini je navigacija, radio, audio i video plejer i Bluetooth priključak, dok su sa strane slike s kamera ugrađenih na bočne retrovizore.
Prikazani model baziran je na 2-litarskom benzinskom agregatu s turbopunjačem, čiji je maksimalni obrtni moment 280 Nm pri 2.600 obrtaja u minuti, a snaga 200 KS pri 5.800 obrtaja u minuti. Njegovo ubrzanje je 7,2 sekunde, a prosečna potrošnja 6,5 litara na 100 pređenih kilometara. Transmisija je manuelna šestostepena. Performanse i dizajn ukazuju na zaista elegantan, dinamičan i snažan model, pa će se po tom uzoru verovatno realizovati i budući serijski primerci novog „megana“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.