Veza posle prevare

  • Treći korak: Prevazilaženje krize

Najvažnije je razumeti da veza nikada više neće biti ista kao pre. Ako par uspe da prevaziđe prevaru, on to čini uspostavljanjem novog kontakta. Važno je napraviti atmosferu novog početka, i to ne previše ambiciozno nego korak po korak. Mnogi parovi nikada ne nađu načina da prevaziđu prevaru. Par koji u tome uspe – mora biti svestan svoje snage.

Da bi se prebrodila ova vrsta krize, potrebno je da među partnerima postoji razumevanje i spremnost za prevladavanje nastale situacije. Dogovorite se oko toga šta želite u vezi. Ako će pomoći, neka svaki partner napiše svoju listu želja, da ne kažemo zahteva. Posle razmenjivanja papira, probajte da nađete „podskup“ vaših misli. Prevareni partner sigurno će insistirati na iskrenosti i odanosti, što neizostavno mora biti deo pomenutog podskupa.

  • Četvrti korak: Zakopavanje prošlosti

Veoma je važno da prevareni razume da, iako je bio povređen i u nekom smislu ponižen, mora zatvoriti krug i početi iznova. Partner koji je grešio ništa ne duguje. Nemojte ostajati u vezi ako želite osvetu ili ako je vam je jedini cilj da partner na bilo koji način okaje svoje grehe. Povređivanje drugog nikada nije pomoglo pri umanjivanju sopstvenog bola.

Onaj koji je varao takođe ne može očekivati da će povređeni partner istog trenutka steći poverenje u njega. Zato mora imati strpljenja za eventualna suvišna pitanja i sitna proveravanja, dokle god to ostaje u granicama umerenog. Poverenje između dvoje u vezi mora se zaslužiti i ponovo izgraditi. Moć oprašanja i razumevanja u ovoj situaciji svakako su na ozbiljnoj proveri.

Dakle, negovanje negativnih emocija neće vas spasti eventualne ponovne prevare; naprotiv, samo će još više produbiti jaz između vas i partnera. Ako se volite, dajte jedno drugom novu šansu. To nikako ne može biti opravdavanje za počinjenu prevaru, već samo poštovanje zajedničke prošlosti i uzajamnih osećanja.

1 komentar
  1. Aca Petrović

    Da li će se nastaviti veza posle prevare, najviše zavisi od emocionalne vezanosti partnera. Ali da je ta emocionalna veza postojala, ne bi ni došlo do prevare. Prevare u prolazu, koje su možda urađene nekoliko puta, i to pre svega radi seksa, sigurno se mogu prevazići. Međutim, ljubavna vanbračna veza u kojoj je došlo i do zaljubljivanja, a trajanje je bilo duže, teško se može uspešno prevazići i oprostiti. Jadan bi bio život posle takve prevare.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike