Kakav temperament imate?

Odgovor na pitanje iz naslova nije teško dati. Kako razgovarate kada se raspravljate? Da li ste glasni ili ste smireni i argumentovani? Ili možda spadate u grupu onih koji se nikada ne raspravljaju? Ovi poslednji mogu se okarakterisati i kao „dobrice“. Oni se užasavaju svađa, nikada ne bi uvredili nikoga, i zbog toga su često veoma dragi drugima. Ipak, treba znati da ove ljude njihova miroljubiva priroda često sprečava da ostvare sve svoje ambicije.

Foto: BlueOlive/Pixabay.com

Foto: BlueOlive/Pixabay.com

Da se ne biste uvek osećali kao da ste okruženi „vukovima“, nemoćni i povređeni, potrebno je da povremeno i s razlogom pokažete zube. Ne zato da biste produbili sukob koji se javio koliko zbog toga što povremeno valja postaviti granice koje horde drskih i bezobraznih osoba neće moći tako lako i bezobzirno da pregaze. Hoće li vas to pretvoriti u svađalicu koji tvrdi da uvek sve mora da bude onako kako je on zamislio? Moguće, ali ne mora da znači. Ponekad je vrlo važno osetiti kako izgleda kada niste u pravu. Da biste bili dominantni, ne morate uvek da koristite sva raspoloživa oružja ne hajući da li ćete na taj način nekoga povrediti. U redu je ako imate nekoliko prijatelja koje volite i kojima verujete, ali nije u redu ako vas se ljudi klone.

Važno je da naučite da saslušate tuđe mišljenje. To ne znači da morate da ga i prihvatite, već da znate kako treba poštovati sagovornika. Na kraju krajeva, to i jeste odlika pravog diplomate koji je dovoljno mudar da zna kada je pravi trenutak da se reaguje burnije, a kada je dobro da se ućuti. U svakom slučaju, dobro razmislite pre nego što iznesete svoje mišljenje, posebno u društvu osoba koje ne poznajete dovoljno. Ukoliko drugi tumače vašu promišljenost kao lukavost – to je njihov problem. Ako smatraju da ste previše hladni – takođe, njihov problem. Oni ne znaju kada razmišljate srcem, a kada glavom.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Marijana Racič

    Dobar i lud su dva brata rođena. Zato, izaberi treću opciju i budi bezobrazan. Samo tako ćeš zaštititi svoje interese.

Ostavite komentar