U trendu

Australija: država-kontinent

Australija broji populaciju od preko 20 miliona ljudi. Jedna je od najurbanijih zemalja na svetu, sa oko 70% populacije koja živi u deset najvećih gradova. Stanovništvo je većinom koncentrisano duž istočne i jugoistočne obale.
Stil života u Australiji je uglavnom po zapadnjačkom uzoru. Međutim, Australija je i multikulturalna država „obogaćena“ s preko šest miliona doseljenika i više od 200 nacija. Četvoro od desetoro Australijanaca su imigranti ili deca prvih imigranata, a polovina od njih je s vanengleskog govornog područja. Aboridžina i Tores Strejt ostrvljana ima ukupno 410.003 (prema poslednjem brojanju), tj. negde oko 2,2 procenta čitave populacije. Dve trećine domorodaca žive u gradovima, dok su ostali nastanjeni u ruralnim i udaljenim krajevima i uglavnom žive na krajnje tradicionalan način. Veruje se da su Aboridžini živeli na ovom kontinentu još pre 50.000-60.000 godina, a neki naučnici smatraju da je to bilo čak i pre 100.000 godina.
Australijanci su jedina nacija na svetu koja okupira čitav jedan kontinent. Zemlja od gotovo 7,7 miliona kvadratnih kilometara je najravnija i (posle Antarktika) najsuvlja od svih kontinenata. Neverovatno, ali ima ekstremnu klimu i topografiju. U Australiji ćete naći kišne šume i ravno zemljište na severu, snežna polja na jugoistoku, pustinju u centru i plodna prostranstva na istoku. Otprilike trećina zemlje leži u tropima. Australijska obala duga je 36.735 km.
Izolacija je od Australijskog kontinenta napravila utočište za biljni i životinjski svet. Marsupijali su bili pošteđeni bitke za opstanak s drugim razvijenijim sisarima. Među životinjama su najpoznatiji kenguri, koale, platipusi i mravojed. Ptice, jedinstvene i svojstvene Australiji, takođe su preživele, uključujući tu i velikog neletača emua, koji se ne može naći više nigde na svetu. Biljke su razvile svoje carstvo na ovom tlu, pa tako možemo da uživamo u živom fosilu – kikad palmi, travnatom drvetu, kao i predivnom divljem cveću poput varataha ili crveno-zelene kengurove šape. Ovde ćete sresti i 700 vrsta akacije, koju Australijanci zovu Wattle, ali i 1.200 različitih vrsta iz porodice myrtaceae, kojoj pripadaju eukaliptus i gumino drvo.
Nacionalna himna Australije – Advance Australia Fair, zapravo je verzija patriotske pesme iz 19. veka. Proglašena je nacionalnom himnom aprila 1984, zamenivši tako dotadašnju God save the Queen, koja je preinačena u kraljevsku himnu. Iste godine Australija je usvojila zelenu i zlatnu kao svoje zvanične boje. Zvanični jezik je engleski. Australijski engleski ne razlikuje se znatno od ostalih formi ovog jezika, mada su pojedini neknjiževni i sleng izrazi autentični.
Zastava ove države-kontinenta vijori se na celom području. Mali Union Jack (državna zastava Velike Britanije) simbolizuje istorijsku povezanost s Britanijom, velika sedmokraka zvezda predstavlja sedam teritorija, a male zvezde Južnog krsta karakteristiku noćnog neba južne hemisfere. Oklop kao oficijelni grb australijske vlade odobren je od strane kralja Džordža V 1912. god. Oklop se sastoji od štita sa šest simbola šest država. Pridržavaju ga životinje koje su zaštitni znak Australije – kengur i emu, kao i cvetovi žute akacije.
Nacionalni dan Australije je 26. januar. Obeležava sećanje na dan kada je Artur Filip, kapetan Kraljevske britanske mornarice, upravljajući flotom od 11 brodova uplovio u luku Džekson (Sidney Cove). Filip je formalno preuzeo vlasništvo nad istočnim delom kontinenta u ime Engleske i ustanovio danas najveći grad Australije – Sidnej.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.