U trendu

Šri Lanka – suza Indije

Šri Lanka, ili Socijalistička Demokratska Republika Šri Lanka, kako glasi pun naziv ove ostrvske zemlje locirane ispod samog juga Indije, ili Cejlon, ako više volite stari naziv ovog ostrva. Glavni grad Šri Lanke je Kolombo. Na ostrvu živi oko 20 miliona stanovnika, na prostoru koji je otprilike dvostruko manji od naše zemlje. Ovo ostrvo je od 1500. godine prvo bilo portugalska kolonija, da bi ga jedno kratko vreme držali Holanđani, od kojih je kolonijalnu vladavinu nad Šri Lankom preuzela britanska kruna. Tragovi britanske kolonijalne vladavine vidljivi su i danas na skoro svakom koraku ove zemlje. Godine 1948. Šri Lanka je izborila nezavisnost, otkad i potiče pun naziv ove zemlje.
Srednja temperatura vazduha ove ostrvske zemlje je 26-28 stepeni Celzijusa, dok je vlažnost vazduha dosta visoka, posebno tokom sezone monsuna, kada dostiže i 90% (jun je glavni mesec sezone monsuna). Januar je najhladniji, a maj najtopliji mesec u godini. Stanovnici Šri Lanke su najvećim delom budisti (preko 80% stanovništva), zatim ih slede hindusi, a u nešto manjoj meri muslimani i hrišćani. Jezik Šrilančana je singalski, a skoro svi stanovnici odlično govore engleski (što je posledica kolonijalnog prisustva Velike Britanije). Muškarci su tamnoputi, ne preterano visoki i dosta mršavi, dok su pripadnice lepšeg pola lepuškaste, nasmejane i, naravno, obučene u tradicionalnu nošnju – sari. Zvanična moneta je šrilančanski rupi, koji se menja u odnosu 90-100 rupija za jedan američki dolar. Severni deo ostrva poznat je kao turistička oblast s predivnim plažama.
Kolombo, glavni grad Šri Lanke, nalazi se na samoj obali. Gradska plaža je u stvari više šetalište, a postoji i jedna hotelska plaža uređena u tropskom stilu. Šri Lanka je nerazvijena i siromašna zemlja i život u njoj nije preterano skup, mada stranci i turisti moraju biti spremni za neizbežna cenkanja, jer neke stvari možete platiti mnogo skuplje od stvarne cene. Hotelski smeštaj je izuzetan, ali su i cene visoke. U proseku, dvokrevetna soba u hotelu košta 70-120 $ na dan. Naravno, u Šri Lanku se ne ide za vreme našeg leta, jer je tada tamo vreme monsunskih kiša.
Za obilazak grada najbolje je koristiti popularno lokalno prevozno sredstvo – tuk-tuk. To je vrsta „taksija“ karakteristična za Aziju, a izgleda kao motocikl na koji je dodata kabina u koju se mogu smestiti dva-tri putnika. Cena prevoza ovim „taksijem“, kao i sve u ovoj zemlji, relativna je i zavisi od toga kako ste se dogovorili s vozačem. Za prevoz do udaljenijih mesta od Kolomba najbezbednije je koristiti hotelski taksi, koji jeste nešto skuplji, ali je zato sigurniji. Javni prevoz, autobuse i vozove treba izbegavati, osim ako niste avanturista. U okolini grada možete posetiti rezervat slonova, koji oni zovu sirotište za slonove. U stvari, tu su slonovi smešteni u prirodno okruženje, a sve je lepo smišljeno i organizovano kao zabava za turiste, a i deluje mnogo opuštenije nego klasični zoo-vrt. Naravno, nipošto ne treba propustiti posetu nekom od mnogobrojnih hramova, kako budističkih tako i hinduističkih.
Kendi je sledeće po veličini mesto na ovom ostrvu, a od Kolomba je udaljeno dva-tri sata voženje. Poseban razlog za posetu ovom gradu je to što se u njemu nalazi hram u kome se čuva jedna od najvećih budističkih relikvija – Budin zub. Ako ovaj hram posetite u toku maja, možete prisustvovati proslavi najvećeg budističkog praznika, koji se zove Vesak. Na dan Vesaka slave se sve tri etape u životu Sakjamuni Sidarte Gautama Bude: njegovo rođenje, prosvetljenje i smrt. Vreme ovog praznika je poseban doživljaj – tada se sve priprema za tu najveću budističku svetkovinu. Slonovi se s posebnom pažnjom pripremaju za ceremoniju prolaska kroz grad, čak se sprema i posebna odora za njih. U samom hramu sve se beli od odora sveštenika i vernika koji se pripremaju za praznik. U unutrašnjosti hrama se održava ceremonija na kojoj monasi i živopisno odeveni plesači izvode ritualni ples. Poseban je doživljaj prisustvovati ovom prazniku i svakako ga ne bi trebalo propustiti ako se u tom periodu nalazite u Šri Lanci.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.