Krakov: stari grad na obali Visle

Grad na jugu Poljske, u samom centru Evrope, pored toga što je poznat po predivnim dvorcima uz koje se vežu zanimljive legende, još je poznatiji po užasima iz Drugog svetskog rata. Krakov je bio jedan od poljskih gradova u kojima se okupator nemilosrdno obračunavao s Jevrejima i neistomišljenicima. Grad je nastao spajanjem brda Krakus i Vanda, a prvi pisani trag o njemu potiče iz 7. veka. Danas se može reći da se sastoji od tri celine – Rynek Glowny, glavni trg u Starom gradu, dvorac na brdu Wawel i Kazimjež (Kazimierz), koji su ranije pretežno nastanjivali Jevreji.

O gradu postoji zanimljiva legenda povezana s brdom Vavel i rekom Vislom, koja teče pored njega. Naime, ona kaže da je za vreme vladavine kralja Kraka živeo zli zmaj Smok Vavelski, koji je uporno pustošio kraljevstvo. Kako bi primirio zmaja, kralj se s njim dogovorio da će mu prinositi na žrtvu device iz sela, a ovaj će za uzvrat da poštedi selo novih nevolja. Jednog dana je ponestalo devica, pa je na red došla kraljeva kći. Naravno, kralj to nije mogao dozvoliti, pa je zato smislio plan: ponudiće ruku svoje kćeri onome ko ubije zmaja. Tada se javio siromašni mladić. Kralju se nije svidela ideja da se siromašni seljak oženi njegovom ćerkom. Dozvolio mu je da se bori sa zmajem misleći da će ga zmaj ionako ubiti, kao i sve pre njega. Međutim, mladić je imao mudar plan – ostavio je pred zmajevom pećinom ovcu napunjenu sumporom, pa ju je proždrljivi zmaj pojeo. Posle toga je ožedneo, nagnuo se nad reku Vislu, ali tada je sumpor u reakciji s vodom eksplodirao. Rezultat svega bila je mladićeva ženidba bogatom kraljevom ćerkom.

Kazimjež, nekada samostalan grad, osnovan davne 1335. godine od strane kralja Kazimježa Velikog, bio je mesto tolerancije i prosperiteta, a 1971. godine izgubio je status samostalnog grada i postao sastavni deo Krakova. Nacisti su 1939. godine od njega napravili čekaonicu smrti za Jevreje. Posle rata je bio dom za siromašne i posleratne kriminalce. Sve do 1988. godine Kazimjež je propadao. Tada mu je Jevrejski kulturni festival vratio život. Stiven Spilberg je takođe znatno doprineo ponovnom razvitku Kazimježa, snimivši tu film „Šindlerova lista“ 1993. godine. Danas je to je predivan i turistički atraktivan deo Krakova, pun gotskih crkava i sinagoga.

Podaci iz prošle godine govore da Krakov ima oko 750.000 stanovnika. Tu se nalaze neke od svetski poznatih i uspešnih multinacionalnih kompanija, kao što su Google, IBM i Motorola. Ono što je posebno pohvalno za ekonomiju ovog grada jeste niska stopa nezaposlenosti, u 2007. godini iznosila je samo 4,8 odsto, dok je poljski prosek oko 13 odsto. Krakov je i poznat univerzitetski centar. Kazimjež Veliki je 1364. godine osnovao je Jagelonski univerzitet (Uniwersytet Jagiellonski), koji je uz Univerzitet u Pragu tada bio jedini univerzitet u centralnoj Evropi. S radom je počeo tri godine posle osnivanja, a u početku su se izučavale humanističke nauke, medicina i pravo. Na njemu su studirali mnogi poznati umetnici, matematičari, teolozi i lekari, a među njima i Nikola Kopernik.

Ako se zateknete u Krakovu, rudnik soli Wieliczka je mesto koje morate posetiti. Ovaj rudnik neprekidno radi još od srednjeg veka, to jest poslednjih 700 godina. Proteže se na 300 kilometara, a seže u dubinu do 327 metara. Od 1978. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. U sklopu rudnika postoji čak i klinika za lečenje raznih bolesti, kao što su astma i upale disajnih puteva, baš pomoću soli iz rudnika, za koju je otkriveno da ima i terapeutska svojstva.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.