U trendu

Leto, more, sunce – zaštitite svoju kožu

Stručnjaci procenjuju da je 80% svih oštećenja kože prouzrokovano preteranim izlaganjem suncu. Zbog preteranog sunčanja koža prerano stari, nastaju bore, javlja se proširenje krvnih sudova kože, pojavljuju se pigmentne mrlje, zadebljanja rožnatog sloja kože. Ultraljubičasti zraci mogu da aktiviraju mladeže, koji se mogu razviti u zloćudne tumore. Zbog svih tih negativnih strana sunčanja, treba biti oprezan i paziti na svoj najveći organ – kožu. Ovde vam nudimo nekoliko elementarnih saveta kako da se što bolje zaštitite i sačuvate od mogućih posledica preteranog izlaganja svoga tela sunčevim zracima.

Ako provodite mnogo vremena na plaži, ne izlazite bez sunčanih naočara, šešira i kvalitetne kreme s visokim zaštitnim faktorom. Čak i ako je zaštitno sredstvo vodootporno, nanesite ga svaki put pošto izađete iz vode.

Voće i povrće ublažiće opekotine nastale sunčanjem. Zaustavljanje upala i zarastanje rana podstiče voće i povrće bogato vitaminima. Ishranu obogatite i vitaminima C i E. Lubenica, banane ili paradajz odličan su izvor kalijuma.

PABA je sastavni deo folne kiseline i član porodice vitamina B kompleksa, koji takođe ima važnu ulogu u zaštiti kože od delovanja ultraljubičastog zračenja. Održava kožu glatkom i zdravom, odlaže stvaranje bora, ali i ublažava bolove od opekotina.

Zbog dehidratacije ili gubitka tečnosti i minerala znojenjem, treba povećati unos tečnosti u organizam. Trebalo bi da pijete bar dva litra tečnosti dnevno, i to najbolje mineralnu vodu. Ulja za sunčanje koristite tek kada koža potamni, kada je isključena opasnost od nastanka opekotina, jer je njihov zaštitni faktor uglavnom nizak. Nanosite ih štedljivo da bi koža mogla da „diše“.

Vodite računa da koži vratite vlagu i da obnovite oštećene ćelije kože. Pošto sunce, vetar, morska voda i topla klima isušuju kožu, slabe njen zaštitni hidrolipidni sloj i intracelularni cement, koža posle sunčanja treba da se zaštiti preparatima koji će dehidriranoj koži vratiti vlagu i pomoći joj da obnovi oštećene ćelije. Prilikom sunčanja izbegavajte i parfeme, razne dezodoranse, parfimisane maramice za osveženje, šminku i puder, jer takođe negativno utiču na stanje vaše kože i dovode do njenog lakšeg oštećenja prilikom izlaganja sunčevim zracima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.