Keš ili kartica na moru?

Svakodnevno prilikom plaćanja u restoranima, prodavnicama koristimo kartice, ali ukoliko ovakvu naviku ponesemo sa sobom na letovanje, na kraju možemo na provizije potrošiti više novca nego što smo planirali.

Portal Kamatica istražuje koliko ova navika košta u inostranstvu? U zavisnosti od destinacije koju smo odabrali treba imati u vidu mogućnost korišćenja kartice.

Tradicionalno znamo da u Grčkoj i Turskoj nije popularno plaćanje karticama, pa ukoliko letujete na ovim destinacijama savet je da ponesete dovoljnu količinu novca za svakodnevne troškove.

Ukoliko podižete novac sa bankomata obratite pažnju na ispravnost istog. Provizija za podizanje novca kod debitnih kartica se kreće od 2 do 3%, a ukoliko koristite kreditnu karticu u te svrhe, banka će vam naplatiti proviziju u visini od 3 do 5% od iznosa koji podižete.

Ako plaćate u restoranima ili prodavnicama debitnom karticom, većina banaka vam neće naplatiti proviziju ali će vam prilikom rezervisanja novčanih sredstava uvećati iznos za 3% zbog kursnih razlika. Situacija je malo drugačija ukoliko koristite kreditnu karticu za plaćanje. Banka će vam naplatiti proviziju od 1 do 5% od iznosa transakcije, a u trenutku izmirenja duga potrebno je da na karticu uplatite iznos duga u evrima.

Kada koristite karticu za plaćanje obratite pažnju da ostane u vašem vidokrogu. Ukoliko dođe do gubitka ili krađe kartice potrebno je u što kraćem roku to prijaviti call centru banke na broj telefona koji se nalazi na samoj karici, kao i sam broj kartice kako bi se mogla izvršiti blokada i onemogućila dalja zloupotreba iste.

Ukoliko smo plaćali karticom na moru, bitno je da nam ta obaveza ne pokvari kasniji finansijski tok. Zato je najbitnije da unapred odredimo budžet za letovanje ili ukoliko se odlučimo za soluciju kredita, kasnije to odgovorno i otplatimo – dodaje Dušan Uzelac direktor finansijskog portala Kamatica.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.