U trendu

Najpoznatija letovališta Mediterana (5)

Đerba (Tunis)
Ostrvo stotina palmi i destinacija koja pre svega pruža pravi odmor i beg od bučnijih turističkih zona severnog dela Tunisa prikazuje i realističniju sliku izvornog Tunisa. Kilometri predivnih peščanih plaža, fascinantni pustinjski pejzaž i romantična unutrašnjost ostrva, gde se smestio i nadaleko poznati centar grnčarstva, slikoviti gradić Guelale, učinili su ovo bajkovito ostrvo omiljenim odredištem turista koji ne vole preveliku buku i masovnost turističke ponude. Ostrvski arhipelag obogaćen je s preko dvesta džamija ukrašenih predivnim kupolama s čijih minareta pet puta dnevno pozivaju na molitvu, jednom od najstarijih sinagoga na svetu i glavnom zanimljivošću ostrva – nadaleko poznatom farmom krokodila. Dvosatna vožnja u gusarskom brodu vodi do peščanog prostranstva ostrva flamingosa Ras Remel. Preporučuje se ljubiteljima dobro uređenih golf-terena, onima koji traže miran odmor usred ostrvske pustinje i istraživačima koji žele da dožive realnu sliku nekadašnjeg Tunisa.
Antalija (Turska)
Antalija je glavni grad istoimene provincije, koja se smestila na sredozemnoj obali Turske. Smeštena je na strmoj litici, a okružena planinama, Sredozemnim morem i ruševinama. U novije vreme taj deo Turske naziva se „turskom rivijerom“, pošto su istorijske i prirodne lepote prepoznate kao turistički potencijal. Sama Antalija je milionski grad i moderno letovalište, mesto gde se na najlepši način udružuju vizantijska, seldžučka i otomanska tradicija. Danas Antalija proživljava svojevrsno zlatno doba turizma. Pretvorena je u turističku meku s brojnim hotelima s pet zvezdica i kvalitetnim all inclusive programima i tematskim hotelima. Tu možete odsesti u hotelima napravljenim u stilu Venecije, palate Topkapi, moskovskih crkava i katedrala. Hoteli se nalaze na beskrajnim peščanim plažama i svaki ima luksuzno grandiozne i za decu posebno pogodne bazene. Zaliv Antalija pruža oko 200 kilometara predivnih plaža na istok i jugozapad od grada Antalije. Kristalno čisto more, borove šume, voćnjaci, kanjoni, jezera, vodopadi. Preporučuje se za porodični odmor, mladima u potrazi za zabavom i avanturistima koji žele da istražuju predivne prirodne lepote. Mogućnosti za izlete su mnogobrojne, a preporuka za odmor najviše zavisi od izbora turističke zone istočno i zapadno od Antalije i hotela, od kojih svaki ima određene kvalitete i prednosti u odnosu na ostale.
Alanja (Turska)
Nizovi predivnih peščanih plaža, savremeno opremljeni hoteli, sportski centri i marina svrstavaju Alanju među najživlja letovališta i najposećenije turističke luke na turskoj obali. Moćno utvrđenje na obroncima Taurusa nad gradom dugo je 8 kilometara. Tokom burnih istorijskih vremena čuvale su ovu sredozemnu luku od stalnih nasrtaja, a danas su te kule često odredište za duge romantične šetnje. Alanja pruža odličan izbor za odmor uz sportske aktivnosti, izlete i večernju razonodu. Preporučuje se za aktivni odmor porodicama i avanturistima.
Šarm el Šeik (Egipat)
Kombinacija je sunca, mora i peska, luksuznih hotela, najrazličitijih adrenalinskih sportova na vodi i kopnu, šopinga uz maratonska cenkanja i zabave na svakom koraku. Crveno more s bogatstvom korala i najšarenijih riba predstavlja raj za ronioce. Uz petnaestak kilometara dugu obalu, Šarm el Šeik obuhvata područje većeg broja zaliva koji se nadovezuju jedan na drugi: Nama Baja, Šarks Baja, Um Marakah Baja, Gardens Baja, Um el Seida. Diskoteke, noćni klubovi, kazina, golf-tereni, sportovi na vodi, safari kroz pustinju džipovima, kvadovima ili na kamilama pružaju garanciju aktivnog odmora. Preporučuje se svakome ko ne želi preterano opuštajući odmor, već konstantnu akciju i avanturu u interakciji s arapskim svetom, koji svakako pruža jedan sasvim drugačiji vid odmora od onog na kakav smo navikli na ostatku Mediterana. Porodice s decom, mladi željni dobre zabave, ljubitelji toplog i suvog vazduha ovde će naći sve što požele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.