U trendu

S decom na putu (2)

Duže putovanje s decom je prava noćna mora za neke roditelje. Poznato je da deca ne mogu da izdrže dugo na jednom mestu. Pored toga, neka deca ne podnose putovanja i često povraćaju. Statistike govore da čuveno pitanje: „Kada ćemo da stignemo?“, svako dete prvi put postavi svojim roditeljima posle samo 45 minuta vožnje. Zbog sigurnosti, decu obavezno treba da vozite u njihovim sedištima, a svi znamo koliko ih deca vole.
Nema potrebe da od kuće nosite gomilu hrane. Jedan sendvič i suvi keksići i grickalice mnogo su bolji izbor od čitavog putnog zamrzivača. Veoma je bitno da pri ruci imate vodu i sokove. Jednostavnije je, a i sigurnije, da sendvič kupite na nekoj benzinskoj pumpi, nego da sendvič koji ste poneli od kuće stoji u toplom autu nekoliko sati, pa da ga zatim date detetu da jede.
Uvek pri ruci imajte neophodne stvari, kao što su cucle varalice, voda, pelene, peškiri, kese za povraćanje. Ponesite omiljenu igračku. Ponesite nošu i vlažne maramice. Ako i vi i partner vozite, menjajte se što češće možete, da se ne biste previše umorili ni vi ni partner. Ukoliko ne volite da putujete noću, krenite rano ujutru. Dete će i tada prespavati veći deo puta.
Vožnja avionom može da bude vrlo zanimljivo iskustvo za stariju decu – ukoliko se ne radi o dugim putovanjima, koja su stresna i za decu i za roditelje. Kratka putovanja, do tri sata, prava su avantura za starije dete. Evo još nekih saveta koji će vam pomoći da let bude prijatan. Kad kupujete karte, raspitajte se o sedištima za bebe ili malo dete. Takođe, neke avio-kompanije imaju posebna sedišta na koja mogu da se montiraju dečija sedišta iz automobila. Pokušajte da izaberete let kada obično nema preterane gužve. Pažljivo pripremite stvari koje ćete poneti sa sobom, jer je prtljag koji nosite ograničen. Ako je ikako moguće, u avion uđite među poslednjima. Pri poletanju i sletanju dajte detetu flašicu, sok ili žvakaću gumu, jer će tako lakše da podnese promenu pritiska. Dobro je da u torbi imate i grickalice.
Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar