HTC Nexus One (2)

Gmail aplikacija još uvek je odlična. Stvarno cenimo i mogućnost integrisanja preko nekoliko naloga (ko još danas koristi samo jedan mejl nalog?). Klijent podržava POP, IMAP i Exchange, što znači da je kompatibilan sa skoro svim servisima koji postoje. Onscreen tastatura je i dalje vrlo dobra, iako ćete se u početku malo namučiti ako niste naviknuti na rad s njom. Ipak su HTC-ove onscreen tastature trenutno najbolje.
Najveća promena je 3D skin galerije zahvaljujući razvojnom timu Cooliris. Slično aplikaciji live wallpaper i zanimljivim animacijama, to ne služi ničemu posebno, osim što lepo izgleda. Sada možete sortirati datoteke po datumu i lokaciji, što je stvarno dobro. Video reprodukcija je odlična u kombinaciji sa AMOLED ekranom, ali ne može se pokrenuti nijedan H.264 video. H.263 klipovi reprodukuju se bez problema i izgledaju fantastično. Nažalost, ne podržava DivX i Xvid formate. Ipak, može se zaključiti da je gledanje videa na normalnom ekranu, a posle toga na ekranu HTC Nexus One -a, kao nebo i zemlja, ne mogu se porediti.
Podešavanja kamere su prilično štura, i skoro identična Droid-u, osim što Nexus One nema Scene Mode. Performanse kamere tipične su za HTC-ov uređaj, što znači dobre, ali ne i odlične. Slike slikane u zatvorenom imaju male smetnje i distorzije, koje su primetnije u pozadini nego na objektima bliže objektivu. Slike napravljene napolju boljeg su kvaliteta, ali im nedostaje oštrina. Snimanje videa je pristojno s maksimalnom rezolucijom od 720×480 piksela i 20 fps, iako to može biti više u pravim uslovima. Nije ovo Nokia N95, ali za ličnu upotrebu ovi videi su sasvim dobri. Sve ukupno bi moglo biti bolje, ali opet, Nexus One se ne predstavlja kao telefon s vrhunskom kamerom. Music player ostaje uglavnom isti, a to znači da svoj posao obavlja dobro mada nije nešto najlepše što ćete čuti i videti.
Što se tiče povezivanja, HTC Nexus One je quad-band GSM uređaj sa tri-band UMTS podrškom za 2100/1700/900MHz i 3G. Ima i Wi-Fi, za sve oni koji nemaju 3G. Internet brauzer je veoma brz. Stranice se učitavaju brže preko WiFi-ja od onog na Droid-u. HTC Nexus One dolazi sa svim što očekujete od Android uređaja. Novitet je Google Voice, koji više ne morate da skidate sa marketplace-a. Najčešće ćete ga koristiti za pozive, govornu poštu i dopisivanje. To je pristojan koncept koji nudi nekoliko dobrih mogućnosti, ali dopisivanje je veoma frustrirajuće. Market raste veoma brzo, nedavno je bilo preko 16.000 aplikacija. Nažalost, korisnici još uvek ne mogu da instaliraju aplikacije na memorijske kartice.
Uz procesor od 1 GHz imamo i 512 MB RAM-a, a HTC Nexus One dolazi i sa microSD karicom od 4 GB. To se može proširiti na 32 GB, što je sasvim dovoljno mesta za muziku i filmove, i razlog zbog čega bi ovaj model mogao da bude veoma velika konkurencija iPhone-u. Kvalitet glasa je diskutabilan, nekad ljudi na drugom kraju "žice" čuji vrlo jasno, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije, bez promene okruženja, onima s druge strane "žice" vaš glas bio nejasan, razgovor se prekida i sl. Tačka gde se najbolje čuje nije baš dobro pozicionirana i samo mali pomak je dovoljan da ne čujete dobro šta neko priča. Čak i kad idealno namestite mobilni telefon na uvo, zvuk nije baš dobar. Čuje se šum na obe trane, ali jače s vaše strane. Oni koje pozivate često su veoma tihi, čak i na najglasnijim podešavanjima, a u tihom okruženju morate da se koncentrišete da biste ih razumeli.
Životni vek baterije je pristojnih 10 sati razgovora i 290 sati u mirovanju na 2G. To se smanjuje na 7 i 250 na 3G. Ima dovoljno snage da izdrži 5 sati 3G surfovanja i 6,5 sati Wi-Fi surfovanja, kao i 7 sati video reprodukcije i 20 sati muzike. Ako uključite sve moguće procese koji troše bateriju, istrošićete je za dan i po. Može da izdrži jedan dan "opakog" korišćenja, što je sasvim dobro. Google je jasan u svojim namerama s modelom HTC Nexus One: oni tvrde da je to više od smartphone-a, to je superphone. Nesumnjivo da se radi o neverovatnom telefonu, ali pošto mu nedostaju sada već osnovne stvari, kao što su multitouch i Bluetooth pozivanje, ne može se baš nazvati "superphone". Da li je li ovo najbolji Android uređaj do sada? Apsolutno. Da li je bolji od iPhone-a? Verovatno. HTC Nexus One možda nije savršen, ali je definitivno vrhunski smartphone vredan vaše pažnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.