U trendu

SAD tužile Fiat-Krajsler zbog varanja na testovima izduvnih gasova dizela

Vlada SAD tužila je danas proizvodjača automobila „FIAT-Krajsler Amerika“ (FCA) zbog prevare na testovima izduvnih gasova njegovih kamioneta i terenaca „Džip“ (Jeep) s dizel motorima.

Tužba koju je danas podnelo Ministarstvo pravde je tek druga kojoj je država pribegla protiv nekog proizvođača automobila tvrdeći da je u kompjuteru vozila s dizel motorima koristio softver koji im je omogućavao da na testu izduvnih gasova tokom tehničkog pregleda emituju manje zagađenje nego na putu.

Prošle godine država je za varanje na testovima optužila Folksvagen koji je priznao krivicu po krivičnim prijavama. Taj skandal je kompaniju VW samo u SAD koštao više od 20 milijardi dolara.

U najnovijem slučaju, država navodi da je FCA ugradila osam „funkcija na bazi softvera“ u dizel motore u skoro 104.000 kamioneta „Ram“ i „Jeep Grand Cherokee“ proizvedenih od 2014. do 2016 godine. Taj softver je omogućio da motori emituju manje štetnih materija tokom testova nego u normalnim uslovima vožnje.

Trolitarski dizel motori FCA na putu emituju mnogo više azotnih oksida od dozvoljenog, navodi u saopštenju državna agencija za zaštitu okoline EPA. Kada je tražila izdavanja atesta za ta vozila da bi mogla da ih proizvodi i prodaje, kompanija nije prijavila taj softver, kaže EPA. Ta agencija je taj softver nazvala „uređajem za nadvladavanje“ motora jer menja način na koji radi kada je vozilo tokom testova na valjcima.

„Svaki od tih modela vozila se materijalno razlikuje od specifikacija koje su date EPA u prijavi atesta“, navodi se u saopštenju. „Tako su ti automobili bez atesta što je suprotno Zakonu o čistoći vazduha“.

U tužbi podnetoj federalnom sudu u Detroitu, država traži građanskopravnu kaznu koja bi mogla ukupno dostići više od četiri milijarde dolara, kao i sudsku zabranu kompaniji FCA da proizvodi ili prodaje vozila s tim softverom.

Taj italijansko-američki proizvođač automobila je u današnjem saopštenju rekao da je razočaran zbog tužbe jer je mesecima saradjivao sa EPA da bi razjasnio pitanja kontrole zagađenja. FCA tvrdi da, za razliku od VW, nije instalirala softver s namerom da vara na testovima.

„Kompanija namerava da se energično brani, posebno od bilo kakvih tvrdnji da je imala smišljen plan da ugradi uređaje koji varaju na testovima emisiji izduvnih gasova u SAD“, saopštila je FCA.

EPA je još januara izdala „obaveštenje o prekršaju“ protiv FCA. Direktor FCA Serđo Markione je tada porekao bilo kakve zloupotrebe i rekao da je agencija preuveličala pitanje softvera.

EPA i Odbor Kalifornije za zaštitu vazduha od zagdjenja i dalje se raspravljaju sa FCA o tome kako da se vozila usklade s federalnim i propisima Kalifornije o ograničenju zagađenja. FCA kaže da se još nada da će to pitanje rešiti pregovorima, ali je EPA saopštila da to „nije sigurno“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike