U trendu

Sonda Rozeta pronašla Filea

Sonda Rozeta Evropske svemirske agencije (ESA) locirala je svoju robotsku stanicu File, zaglavljenu u „mračnoj pukotini“ na kometi na koju je sletela pre dve godine.

ESA je danas saopštila da je kamera na Rozeti konačno uspela da snimi svoju robotsku stanicu na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko, par nedelja pre kraja misije te sonde.

File je sleteo na kometu pre dve godine, ali se odbio od mesta na kojem je trebalo da bude, posle čega nije mogao da bude pronadjen, mada se znalo gde je otprilike.

ESA planira da spusti Rozetu na kometu 30. septembra, pošto je malo verovatno da će preživeti hibernaciju, budući da se udaljava od Sunca. Čim dodirne kometu, komunikacija sa Zemljom će prestati. U poslednjim trenucima Rozeta neće dangubiti, već će tokom spuštanja na kometu praviti snimke visoke rezolucije i naučna merenja.

Rozeta je lansirana 2. marta 2004. godine, a od 2014. se nalazi oko orbite komete Čurjumov Gerasimenko. Naučnici se nadaju da će misija pomoći da saznaju više o nastanku solarnog sistema i evoluciji nebeskih tela.

Posle deset godina putovanja na Rozeti, File je 12. novembra 2014. u istorijskom poduhvatu sleteo na kometu. Posle nekoliko odskakanja taj robot veličine veš mašine se stabilizovao u senci u položenom položaju.

Opremljen sa deset instrumenata, robot je radio 60 sati pre nego što je ušao u hibernaciju zbog nedostatka energije. Probudio se u junu 2015. ali nije više davao znake života od 9. jula.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike