U trendu

Trik koji će vam uštedeti novac: Zašto ubruse treba čuvati u frižideru?

Ubrusi se nalaze u skoro svakoj kuhinji, ali malo ko zna koliko su zaista korisni.

Za papirnim ubrusima posegnemo svaki put kada želimo da obrišemo ruke, skupimo tečnost, skinemo prljavštinu sa hrane, na brzinu prebrišemo neku površinu…Ali ovi kuhinjski pomagači mogu da se koriste i za druge namene. Ispostavilo se da papirni ubrusi imaju jednu brilijantnu svrhu – mogu pomoći da povrće i voće ostane duže sveže.

Iz praktičnih razloga, često kupujemo više namirnica nego što možemo da pojedemo, pa je važno da im produžimo rok trajanja. Greška koju najčešće pravimo je pranje svežeg povrća čim ga donesemo sa pijace ili iz prodavnice. Kako bi duže trajalo i sačuvalo svojstva važno je da povrće čuvamo neoprano i neoljušteno sve do same upotrebe.

Ipak, vremenom većina voća i povrća oslobađa vodu. Ako ta vlaga ostaje i frižideru voće i povrće će se pokvariti. Sve što treba da uradite je da fioku u frižideru u koju skladištite voće i povrće obložite papirnim ubrusima. To omogućava da namirnice duže zadrže svežinu. Papirni ubrusi upijaju vlagu, usporavajući proces truljenja povrća i voća. Važno je da često mijenjate papirne ubruse, jer ako se su natopljeni vlagom neće raditi svoj posao.

Takođe, trebalo bi da izbegavate da smeštate voće i povrće zajedno, jer mnogo voće poput banana, avokada i breskvi, proizvode etilen gas koji uzrokuje sazrevanje kada se stavi uz druge, već zrele vrste voća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.