Naučnici došli do odgovora: ovo su prave godine da postanete majka

Odgajanje deteta je čarobno iskustvo koje pored radosti i sreće donosi i brige i izazove, bez obzira na vaše godine. Postoji li pravo vreme za materinstvo? Najnovija istraživanja pokazala su da trudnoća posle 35. godine ima mnogo dobrih strana.

Prosečna starost žena koje postaju majke prvi put nezaistavljivo raste. I to nema veze sa trendom. Žene se u 30-im i 40-im godinama osećaju sigurnije i odlučnije, a verovatnije je da su ostvarenije i u vezi i u karijeri.

Istorijski posmatrano, trudnoća se nakon 35. godine smatrala rizičnom. Međutim, nauka je otkrila mnoge koristi trudnoće u kasnijem dobu.

Naučnici su vršili ispitivanja na 830 žena koje su ušle u menopauzu. Testirano je planiranje, vizualna percepcija, govorna memorija, koncentracija i zadržavanje pažnje učesnica. Otkriveno je da one koje su prvi put rodile nakon 24. godine imaju bolje rezultate na testu oštine, rešavanja problema i govornim veštinama u odnosu na one koje su postale majke između 15. i 24. godine. Žene koje su prvu bebu dobile posle 35. godine, imale su bolje kognitivne i rezultate verbalne memorije.

Ovo je povezano sa posratom hormona – estrogena i progesterona – tokom trudnoće, koji, kako je otkriveno, imaju značajan uticaj na funkciju i sastav mozga, naročito kod trudnoća u kasnijoj dobi.

Odluka o tome da se ostane u drugom stanju nije jednostavna, i trudnoća u svakom starosnom dobu ima svoje prednoti i mane. Najvažnije je konsultovati se sa lekarom kako bi u drugom stanju bili što zdraviji i vi i beba.

3 komentara
 1. Misko

  Naravno, zato što su statistički gledano devojke koje danas zatrudne sa 15 godina gluplje od ostalih. Zato će i na svim testovima inteligencije uvek imati lošije rezultate.

 2. bambi

  Pre otprilike mesec dana procitali smo bili jedan tekst u kome su zakljucili da je dobro radjati decu sto kasnije. Evo sada jos jednog teksta u kome navodno decu treba radjati posle 35. godine. Ocigledno postoji neko ko sistematski sprovodi satanizaciju srpskog naraoda. Pazite, ovo nije slucajno. Ovaj tekst ce drasticno uticati na mlade devojke u Srbiji. Ovo sto nam rade je najvece unistavanje naseg nataliteta, nase srece, nasih brakova, planiranja brakova i dece u Srbiji u zadnjih 70 godina. Ko ovakve tekstove pise, ko je nalogodavac, ko iza svega ovoga stoji, neophodno je da otrkijemo. Pa malo su nas bombardovali, satanizovali, unistavali i ponizavali nega sada jos treba da nam objasnjavaju zasto treba da zene radjaju decu posle 35, sto je totalni apsurd. Sramota za sve ljude koji ovo pisu, sramota sto drzava ne reaguje na ovakve tekstove. Pozivam sve ljude dobre volje, da prepoznaju ovakve tekstove i da burno reaguju, da pisu, da se suprostavljaju, da nadjemo ko iza svega ovoga stoji.

  1. Anonimni

   Hahaha, ovakvi komentari su mi najzabavniji. Takvi mozgovi koji pišu takve teorije zavere su mi isti kao oni glupi Ameri koji navijaju i deru se od radosti kada posle nedelja besmislenog kampovanja ispred sudnice čuju da je na smrt osuđen neko ko je očigledno bio kriv. To je taj isti zatupasti stav gde se osećaš kao veliki jer si deo mase koja je žedna nečije tuđe krvi i samo skida svoju odgovornost sa svega.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike