najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne odolevajte iskušenjima – uvek

Ponekad se divite samoj sebi: stalno radite prekovremeno, strogo pazite na to da vam ishrana bude zdrava, redovno idete na fitnes, nikada ne zaboravljate važne datume… Možda i niste baš toliko savršene, ali je sposobnost samodiscipline definitivno vaša jača strana – ne kasnite na posao, nasmešene ste i kada vam uopšte nije do toga, trudite se da nikada ne povisite glas kada razgovarate sa svojom porodicom. To je super. Samodisciplina, i to jaka, danas je neophodna ukoliko želite ikakav uspeh na poslu – bilo kojem poslu. Međutim, to ima svoju cenu.
Pritisak samosavlađivanja može postati prejak. Steknete utisak da vas, ako samo istrajete, čeka neka nagrada (taj utisak je neophodan, inače nemate motivaciju za toliko samosavlađivanja), ali nagrada nikako da stigne. A vi ste sve iscrpljenije i iscrpljenije. Ako povremeno ne zastanete i ne prepustite se nekom uživanju, jednom kad nagrada stigne (a uz dovoljno samodiscipline, stići će sigurno), nećete se osetiti kao da se vaš trud isplatio – osetićete se umorno i poraženo. Čemu onda sve to?
Da do ovakvog nemilog rezultata dugotrajnih napora ne bi došlo, povremeno zastanite i predahnite. Ugodite sebi. Pojedite taj kolač koji tako lepo izgleda. Častite sebe nekim lepim tretmanom u spa centru. Umesto da odgovorite na milioniti mejl, surfujte malo Internetom i razgledajte ono što vas zaista zanima. Provedite veče uz film koji vam se baš gleda, umesto uz posao koji ste ponele kući.
Šta će onda ostati od vaše samodiscipline, pitate se. Ne brinite – ostaće netaknuta, jer ideja i nije da podlegnete svakom slatkom iskušenju na koje naiđete. Ideja je da onda kad osetite da vam je najteže, da je pritisak stvarno preveliki, ugodite sebi nečim zaista lepim – a onda da nastavite da se trudite. Tako ćete imati utisak da ste deo nagrade koju očekujete dobile unapred (što je, u suštini, tačno). Da biste zaradile i ostatak, treba da nastavite da se trudite.
Glavno je da ne zaboravite da je nekada neophodno da uživate. Ako je sve napor, a uživanja nema uopšte – čemu sve to?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike