Nemate njihove gene

Nije mali broj dama koje se strahovito izjedaju što ne mogu da izgledaju vitko, pa i mršavo, kao neke manekenke, ili što ne mogu da pevaju kao njihova drugarica iz osnovne, ili im neka druga umetnost jednostavno ne ide ili… Zbog takvih stvari ne vredi se izjedati, jer se neke stvari nasleđuju – ako nemate određene gene, ništa vi tu ne možete.
Dobro, ne baš ništa. Dama koja ima krupne kosti i koja je nasledila krupnu građu, široke kukove i ramena, ne može nikako da izgleda kao vilinski sitna devojka krhkih kostiju i dečačkih kukova, ali ako nema težak endokrini ili neki drugi poremećaj, ne mora ni da bude u "trokrilni orman" stilu. Uz pravilnu ishranu i redovno kretanje može da postigne da izgleda krupno, ali ne i debelo ("krupno" i "debelo" nisu sinonimi). Ako nije nasledila sluh, teško da će joj muzika ići dobro, ali uz učenje tehnike može da nauči da ne zvuči kao mačka kojoj je neko stao na rep. Geni određuju neke stvari, ali dosta toga je ipak i na nama, dosta toga zavisi od onoga što mi sami radimo i kako to radimo.
Sad, neke dame će naći obeshrabrujućim to što im njihovi geni onemogućavaju ovo ili ono, pa zato neće ništa ni pokušavati, i smatraće da ne valjaju, da nisu ni za šta. A nije tako. Telesna građa, koja je kombinacija genetskog nasleđa i onoga što sami s njom učinimo, nije karakterna osobina. To što dobro, loše ili osrednje pevamo nije karakterna osobina. To što nam geni nešto omogućavaju ili onemogućavaju nisu karakterne osobine – a ličnost je ta, ma koliko to otrcano moglo da zvuči, što je glavno. Ličnost, na kojoj u dobroj meri možemo da radimo.
Neke dame nasledile su građu o kakvoj mi sanjamo. Druge su nasledile sjajne intelektualne sposobnosti ili veliki talenat za nešto. Lepo što ima takvih – ali ne treba zaboraviti da ima i drugih, onih poput nas, koji možda nisu fenomenalno talentovani, genijalni, niti fantastično izgledaju, ali na svoj način jesu i seksi, pametni i atraktivni – i osobe vredne ljubavi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike