U trendu

Ove žene burno reaguju kada dotaknu spermu svojih muževa

Tokom trudnoće žena izmišljenog imena Kristin (želela je za dokumentarac na TLC-u da ostane anonimna) postala je preosetljiva na plazmu iz sperme. Saznala je to nakon rođendanskog seksa kojim je razveselila supruga. Počela je teško da diše i jako da natiče. Požurili su u bolnicu, a lekari su najpre mislili da je alergična na suprugov losion posle brijanja.

Međutim, nakon daljnjih analiza šokirali su supružnike rekavši da je ona alergična na njegovu spermu, odnosno, preciznije, na tekućinu u kojoj se sperma nalazi.

– Sećam se razgovora lekara u kom je spominjao da bi mogla da bude alergična na svog supruga. Pomislio sam: „Alergična na mene, kako je to moguće?“. Ništa mi nije bilo jasno – prisetio se njen suprug i dodao kako je njeno stanje jednako onome kod ljudi koji su alergični na kikiriki.

– To se ponekad događa zbog promena u imunološkom sisitemu tokom trudnoće koje se događaju da ženino telo ne bi odbacilo dete. Tada je žena izložena novim vrstama alergena i može se razviti preosetljivost, ali to se događa vrlo retko – objašnjava lekarka Karmela Jomtubijan sa Medicinskog fakulteta Loma Linda.

Kristin je dobila lekove protiv oticanja i alergije. Lekari su rekli da i dalje mogu da imaju seks, ali ne bez kondoma.

Kod nje su simptomi bili drugačiji

Druga žena je alergijsku reakciju imala na prvu bračnu noć, ali simptomi su bili drugačiji. Nije bilo gušenja i oticanja, već je imala jake bolove. Do tada su koristili zaštitu, ali za tu posebnu noć već su razmišljali o detetu.

– Odmah nakon seksa osetila sam da nešto nije u redu. Osetila sam jake bolove dole, a jako me bolelo i dok sam mokrila. Otišla sam lekaru, ali on ni nakon nekih testova nije znao šta nije u redu sa mnom. Posumnjala sam na alergiju na supruga tek kad su mi prijatelji spomenuli da i to postoji – ispričala je.

Nije odmah pojurila lekaru već je najpre potražila više informacija na internetu. Kasnije su joj u bolnici potvrdili da je alergična na tekućinu u kojoj se nalaze spermatozoidi. Iako su osetili olakšanje što znaju šta s njom nije u redu, ujedno su osetili ogromno razočaranje jer im je lekar rekao da njeno telo uništava njegovu spermu, odnosno da neće moći da ima decu.

Trećoj ženi koja je progovorila o ovom neprijatnom stanju, brak se raspao zbog alergije na spermu. Njoj su otkrili ovaj poremećaj 14 meseci nakon venčanja.

– Svaki put kad smo imali seks, odmah sam osetila bol i peckanje. Vagina je natekla i postala jako crvena, a tokom sledeće nedelje koža je počela da se ljušti. Bila sam u agoniji i bolovima danima. Tada sam imala 23 godine i bila sam stidljiva. Bilo mi je teško sa nekim da razgovaram o tako intimnim stvarima. Na kraju sam ipak otišla lekaru – ispričala je na portalu xoJane.

Saznavši o čemu se radi, nije se puno brinula uverena kako postoji lek za to. Ali, lekar joj je objasnio da ne mogu ništa da urade, da je to tako i da mora da nauči da živi sa tim. Njenoj drami tu nije bio kraj, nije mogla da uživa u seksu ni s kondomima jer je alergična i na lateks. U naredna četiri meseca njen brak se raspadao. Suprug je očajnički želeo dete, a ona nije mogla da mu podari. Rastali su se.

Kako stručnjaci gledaju na to?

Stručnjaci kažu kako alergija na spermu nije toliko retka pojava pa da bi od nje moglo da pati čak 12 posto žena. Ali, nemaju pravih podataka jer neke imaju blage simptome i ne obraćaju pažnju na njih ili ih brkaju sa raznim upalama, polno prenosivim bolestima. Ponekad stanje može da bude toliko kritično da može da izazove anafilaktički šok, najteži oblik alergijske reakcije. Ovo stanje je opasno po život. Ovaj poremećaj najčešće pogađa žene između 20 i 30 godina. Simptomi mogu da budu iritacija, svrab, bolno mokrenje, ekcem, naticanje, problemi sa disanjem. Žena alergična na spermu jednog partnera biće alergična ako uđe u novu vezu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.