U trendu

Ni kod njih nije bolje: Čak 70 odsto mladih Hrvata živi s roditeljima

Gotovo tri četvrtine mladih Hrvata nikako da napusti roditeljski dom, a po broju mladih od 18 do 34 godine koji još žive s roditeljima, Hrvatska je sa 70 odsto rekorder u Evropskoj uniji, javlja RTL.

Prema podacima Eurostata, iza Hrvata se nalaze Slovaci, Srbi, Italijani i Maltežani.

„Da biste se odselili od roditelja, treba da imate izvesne prihode. Drugi faktor su cene nekretnina, visine najma, ljudi to jednostavno ne mogu sebi da priušte, a naredna stvar je sigurno i izvesna navika i komoditet“, tvrdi sociolog Gojko Bežovan, prenosi Indeks.hr.

U tradicionalno katoličkim mediteranskim zemljama prosek onih koji žive s roditeljima uvek je veći.

Što zbog mentaliteta, što zbog dobrog standarda najbrže se osamostaljuju Danci, a u stopu ih prate Finci, Šveđani i Norvežani.

„Hrvatska ne bi bila među najgorima da država pomaže mladima s konkretnim merama“, navodi sociolog Bežovan.

„Za očekivati bi bilo da ne povećavamo penzije, nego da napola povećavamo, a deo novca dajemo za aktivne mere zapošljavanja. Naredna stvar bila bi i da deo novca izdvajamo za gradnju socijalnih stanova da time utičemo na snižavanje cena najma na tržištu stanova“, dodaje on.

Skromni privredni rast ipak je pridoneo i skromnom smanjenju hrvatskog proseka sa 72 odsto, 2012. godine, na prošlogodišnjih 70 odsto.

Poređenja radi, prosek onih koji žive s roditeljima na nivou EU iznosi 48 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar