U trendu

„Rastući nivo sukoba gori nego za vreme Hladnog rata“

Najnovija dešavanja u svetu pokazuju da je rastući nivo sukoba gori nego za vreme Hladnog rata, izjavio je politički analitičar Vitalij Žuravljov za Sputnjik.

Žuravljov je ovo izjavio nakon što je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za rusku televiziju rekao da akcije Vašingtona štete ruskoj nacionalnoj bezbednosti, prenose mediji u Srbiji.

Moskva je više puta pokazala „strateško strpljenje“ u vezi sa jednostranim neprijateljskim koracima Vašingtona, ali sada je vreme da se prizna da je došlo do drastičnih promena u odnosima dveju zemalja, smatra Lavrov.

Komentarišući ovu izjavu, Žuravljov je rekao da Lavrovljev intervju može da se posmatra kao poruka i ruskoj javnosti i svetskim liderima, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Njegova poruka svetskim liderima jasno govori da je Kremlj spreman da zauzme čvrst stav. Moskva odbacuje tvrdnje da je Rusija regionalna sila i da njeni interesi mogu da budu zanemareni“, ističe Žuravljov.

On smatra da Rusija jasno stavlja do znanja da će podržati svoje interese svim mogućim sredstvima, a da kaznene mere kao što su antiruske sankcija i proširenje NATO-a ne može prisiliti Moskvu da promeni svoju politiku.

Žuravljov je izrazio zabrinutost zbog sve alarmantnije situacije koja se trenutno odvija u svetu.

On je istakao da je „ono što se sada dešava pokazatelj sve većeg sukoba, što je sumornije nego u vreme Hladnog rata“.

„Tokom ’50-ih i ’60-ih postojala su određena pravila koja su definisala kako se vodi Hladni rat, a koja su upozoravala na izazivanje vojnog sukoba i satanizacije političkih ličnosti. Sva ova pravila se sada ignorišu, što je znak da se situaciju sve manje može kontrolisati“, smatra on.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države očajnički pokušavaju da urade nešto za svoj sve slabiji autoritet u svetskoj politici, kaže Žuravljov.

„SAD žele da se prilagode situaciji stvaranjem neke vrste integracije vojnih i privrednih asocijacija, da bi mogla da vodi međunarodne koalicije i osigura svoju političku dominaciju“, zaključuje Žuravljov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.