Herpes na usnama

Herpes na usnama javlja se usled infekcije virusom herpes simplex – 1 i veoma je neprijatna pojava. Pored lošeg izgleda, može biti i veoma bolna.
Virus se unosi u organizam prvom infekcijom obično u detinjstvu, toga obično nismo svesni, i tada najčešće nema vidljivih simptoma.
Nakon prve infekcije, virus u telu može dugo mirovati, a onda se pojavljuje na usnama, oko nosa i na bradi u vidu bolnih plikova ispunjenih tečnošću.
Herpes se pojavljuje na usnama kada dođe do pada imuniteta iz raznih razloga: povišena temperatura usled neke bolesti, stres, infekcije virusima ili bakterijama, umor, početak menstruacije, trudnoća, telesne povrede, hormonski poremećaji, groznica, izloženost hladnoći, prehlada, grip, uznemirenost, dugo izlaganje suncu, izloženost visokim temperaturama, iscrpljenost, loša ishrana.
Ciklus razvijanja herpesa na usnama
Uobičajeni ciklus trajanja herpesa na usnama iznosi od 7 do 12 dana i podeljen je u pet faza:
1. Faza peckanja u trajanju od 1 do 2 dana (peckanje, bol, crvenilo i blagi otok)
2. Faza plikova u trajanju od 1 do 2 dana (peckanje, bol, formiranje malih plikova)
3. Faza prskanja plikova u trajanju od 1 do 2 dana (najjači bol, prskanje plikova, stvaranje vlažnih ranica)
4. Faza kraste u trajanju od 2 do 3 dana (formiranje kraste, svrab, bol, povremeno pucanje i krvarenje kraste)
5. Faza zarastanja u trajanju od 2 do 3 dana (krasta se ljušti i rana zarasta)
Prevencija
Najbolja prevencija za pojavu herpesa na usnama: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vežbanje.
Pošto se radi o zaraznoj infekciji, veoma je važna lična higijena: korišćenje čistih peškira, umivanje i izbegavanje ljubljenja sa osobama koje su već inficirane.
Pirodni lekovi i ishrana
Jedan od uslova za borbu protiv herpesa jeste zdrava ishrana sa puno vitamina i minerala, a najvažniji su vitamin C i cink.
Za ishranu se preporučuju: lubenica, krastavac, dinja, tikva, zeleno lisnato povrće, spanać, salatno povrće, porodica kupusa, grašak, boranija, pasulj, beli luk, paradajz, krompir, žitarice, kajsija, šljiva, narandža, kivi.
Lekovito bilje i aromaterapija:

 • ulja od geranijuma, eukaliptusa, lavande i melaleuke
 • ehinacea, tinktura od nevena
 • krema od matičnjaka, cinkova krema, vazelin
 • ulje vitamina A, ulje vitamina E

U početnoj fazi pomažu obloge od leda, hladne kafe, alkohola.
Savremeni lekovi
Lekova i metoda za potpuno izlečenje herpesa za sada nema, ali pored jačanja imuniteta, u savremene metode spadaju:

 • masti u tubici za mazanje usana protiv herpesa
 • specijalni flasteri za nanošenje lekovitih sastojaka na plikove
 • lampe – izvori polarizovane svetlosti za obasjavanje bolnih mesta

Navedene metode i načini lečenja smanjuju bol, ubrzavaju povlačenje plikova, ubrzavaju zarastanje, umanjuju crvenilo, smanjuju svrab, umanjuju rizik od prenošenja infekcije na druge osobe.
U slučaju čestog pojavljivanja herpesa i kada su plikovi i bolovi velikog intenziteta, ipak se treba konsultovati sa lekarom.

Pogledajte komentare (4)

4 komentara

 • Biljana Janićijević

  Ocena 10, sve navedeno je tačno.

 • Stojka Popović

  Herpes na usnama se može na vrijeme spriječiti. Čim se osjeti peckanje, ne paničiti, već prvom jutarnjom pljuvačkom namazati i ne dirati, ne iritirati, ponoviti to par puta i herpes je spriječen!

 • Slavica Ojdanić

  Iz ličnog iskustba dodala bih da je medicinski alkohol, 70%, veoma efikasan. Ja ga koristim tako što mesto na kom osetim peckanje istrljam alkoholom koji san nanela na čistu gazu. Postupak ponovim 3-4 puta na dan i vezikule se ne pojave. Probajte.

 • Slavica T

  Odličan tekst, ispuštena je samo jako bitna stvar. Prvo, inficiranje herpesom simplex obavezno se manifestuje u vidu plikova u usnoj duplji. Najčešće je majka koja tog trenutka ima krastu na usni prenosilac na svoje dete. Virus se jako lako i veoma progresivno prenosi na ostale sluzokože i kožu tela, pa je prevencije radi jako bitno da se rukama kojima je dodirnuta krasta pre pranja ne dodiruju druge površine na telu.

Ostavite komentar