Izbor sedišta u avionu

Planirate putovanje avionom do željene turističke destinacije? Bilo da idete preko turističke agencije ili na željenu destinaciju putujete sami, prilikom putovanja trebalo bi da obratite pažnju na izbor mesta u avionu. Nije uopšte svejedno gde sedite, pogotovo ako let do željenog mesta traje duže.
Sedište se može izabrati još prilikom rezervacije avionske karte, ali ako to ne uradite tada, možete i prilikom čekiranja svoje karte. Da biste dobili željeno mesto, prilikom čekiranja karte morate biti među prvima. Većina avio-prevoznika danas nudi mogućnost rezervacije karte putem interneta, gde vi nakon izbora leta i broja putnika za koje vršite rezervaciju možete odabrati i mesto u avionu na kom biste želeli da sedite. Pošto se zna broj leta i ime kompanije koja leti, zna se i koji tip aviona će voziti putnike na toj relaciji, pa se tako zna i raspored mesta u avionu. Tada možete videti koja sedišta se nalaze u prednjem delu aviona, a koja u repu, odnosno koja sedišta su pored prozora, a koja uz prolaz – saznaćete kako su koja sedišta numerisana, pa na osnovu toga možete tražiti određeni broj.
Ukoliko vas je strah ili vam je muka, najbolje je da birate mesta u prednjem delu aviona. Doživljaj sletanja i poletanja je mnogo blaži ako ste u prednjem delu aviona. Putnici u zadnjem delu poslednji se podižu u vazduh, pa zato imaju neprirodan pogled na putnike ispred sebe. Ako se pri tom nalazite i u prolazu između sedišta, možete da vidite kako se avion uvija i krivi. To kod putnika sa slabijim stomakom može izazvati mučninu, pa je u tom slučaju bolje birati mesta napred. Oni koji se plaše letenja treba da biraju mesta u prednjem delu aviona i između prolaza, jer će tako izbeći poglede na prozor i gibanje aviona, odnosno nipošto ne bi trebalo da sede pored prozora naspram krila, jer će sam pogled na krilo koje se uvija i trese još više pojačati taj strah. Na ovim mestima ne bi trebalo da sede ni oni koji vole da gledaju kroz prozor, jer od krila aviona ništa neće videti.
Sedišta u avionu numerisana su tako da su kolone označene slovima A, B, C, D, E, F, a redovi brojevima od jedan pa nadalje. Kolone A i F su one pored prozora, a C i D su pored prolaza. Tako je, na primer, sedište numerisano brojem A6 u prednjem delu aviona pored prozora, a sedište s brojem D25 u zadnjem delu aviona između prolaza (ovo se odnosi na primer numeracije sedišta u avionu s konfiguracijom 3+3 sedišta u redu). Poslednji red uvek treba izbegavati, jer se ta sedišta ne mogu oboriti zbog toaleta i prostorija za posadu. Isto tako, sedišta u biznis i prvoj klasi su veća i udobnija i ima ih manje, pa je samim tim i prostor za putnike veći. Ukoliko let traje duže, treba birati sedišta u prolazu zbog više prostora za noge putnika. Sedišta na čarter letovima najčešće nisu numerisana, pa se i samim tim izbor sedišta svodi na to da ko prvi zauzme mesto, na tom mestu će i sedeti. U tom slučaju, ako hoćete dobro mesto, morate biti među prvima koji će se ukrcati u avion.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avionletputovanjesedistaturizam
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Marko Spaić

    Vrlo korisni saveti u vezi sa odabirom mesta. Često se vozim avionom, ali ove cake nisam znao.

  • Vesna Simonovic

    Odličan članak. Moj prvi let bio je paničan, jer ni o čemu nisam imala pojma. Sada znam, ali je jako poučno za one koji prvi put lete.

  • Dragan Vodogaz

    Odličan tekst sa dobrim savetima i preporukama. Ko bi rekao da u izboru sedišta ima toliko finesa?! Hvala vam na tekstu i očekujem još dobrih saveta u vezi sa drugim prevoznim sredstvima, i uopšte.