U trendu

Grocka: Umetnost kao vid promovisanja rodne ravnopravnosti

BEODRAD – Murali i filmovi realizovani u pet evropskih zemalja, u okviru projekta EU čiji je nosilac Centar za kulturu Grocka, predstavljeni su u Medija centru u Beogradu.

Cilj projekta je izgradnja kapaciteta i razvoj komunikacijskih veština mladih žena iz ruralnih i marginalizovanih zajednica Zapadnog Balkana, kako bi prevazišle rodne stereotipe, rečeno je na konferenciji za štampu.

O projektu i iskustvima u lokalnoj zajednici govorili su Živadinka Avramović, zamenica predsednika gradske opštine Grocka, Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka, i učesnice projekta,Marion Dedić, slikarka i Danica Trajković, fotograf.

Centar za kulturu Grocka, ustanova kulture te gradske opštine, jedna je od retkih javnih ustanova kulture u Srbiji kojoj je kao nosiocu odobren projekat u okviru EU programa Erazmus+. Međunarodni projekat „Ženska komunikacija za solidarnost“ ustanova realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Francuske.

Javne kampanje podizanja svesti koja se tokom oktobra meseca sprovodi u zemljama učesnicama ima za rezultat 6 oslikanih murala u javnim prostorima 5 partnerskih zemalja Zapadnog Balkana, i isto toliko kratkih filmova posvećenih ideji projekta.

Centar za kulturu Grocka kao ustanova kulture i nosilac projekta temu usmerava ka mladima, a vidljivost i poruku oblikuje kroz umetnost.

Povodom svečanog otvaranja i predstavljanja murala u Grockoj, 1. novembra u 12 časova nastupiće hor Dečijeg Kulturnog centra Beograd u svečanoj sali OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.