U trendu

Izložba fotografija „Devedesete“ Imre Saboa

BEOGRAD – Izložba fotografija „Devedesete“ Imre Saboa biće otvorena 2. novembra u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Nakon 32 godine od poslednje velike autorske izložbe u Beogradu, Sabo prvi put na jednom mestu predstavlja najznačajnije fotografije nastale kriznih devedesetih godina.

Izložba „Devedesete“ kroz 40 odabranih radova prati neke od ključnih događaja neposredno pred raspad Jugoslavije, period rata i života u Beogradu tih godina.

Pre otvaranja izložbe, od 19 časova, kroz neformalnu tribinu biće upriličen razgovor sa autorom i priča o događajima kako ih je on video i doživeo.

Imre Sabo jedan je od autora koji su na najdublji i najdirektniji način zadužili novinsku fotografiju kako u savremenoj Srbiji, tako i u bivšoj Jugoslaviji, navedeno je u katalogu izložbe.

„Iz perspektive sadašnjice i vremenskog odmaka od konflikta na prostoru bivše Jugoslavije, njegov rad predstavlja materiju kroz koju je, kako se navodi, neophodno konstantno prolaziti u analizi i povlačenju paralela dešavanja tada i sada“, kaže Igor Čoko u katalogu izložbe. To je, primećuje, pre svega važno u analizi kosovskog konflikta, u čijoj je problematici autor pokazao možda i najviše, počev od antologijske fotografije „Kuća na prodaju“ iz 1981, obraćanja Slobodana Miloševića Srbima u Kosovu Polju 1987, do prizora tokom NATO bombardovanja 1999.

Tema izložbe „Devedesete“ jeste upravo autorov ratni opus, trenuci koje je proveo na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, uz neke zabeležene događaje koji su im prethodili ili su se kao posledice tih ratova paralelno dešavali u samom Beogradu.

U prvom planu njegovih ratnih i socijalno angažovanih fotografija prvenstveno su ljudi i groteska nacionalnih podela u nastajanju, a koje su neumitno vodile u dubinu konflikta.

Sabo se od 1980. godine profesionalno bavi fotografijom kao novinski fotograf, a danas radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.