U trendu

„Ne ubiti pticu drozda“ Branislava Petrovića

BEOGRAD – U Klubu – knjižari – galeriji Glasnik danas je predstavljena knjiga „Ne ubiti pticu drozda“ Branislava Petrovića (1937-2002), koju je priredio Miodrag Raičević, a objavljena je u biblioteci „Služenog glasnika“ „Ključ od kuće“.

O knjizi su govorili Raičević koji je urednik ove edicije, Mihajlo Pantić književnik, književni kritičar i univerzitetski profesor, Goran Babić, književnik i publicista i Petar Arbutina, direktor Sektora za izdavanje knjiga u „Glasniku“.
„Velike ljude otkrivamo tek onda kada više nisu sa nama“, istakao je Petar Arbutina povodom knjige „Ne ubiti pticu drozda“ Branislava Petrovića (1937-2002).

„Ovo je mozaik, u kome možemo videti pravo lice arhetipskog pesnika“, rekao je Arbutina.

Priređivač Miodrag Raičević sabrao je Branine tekstove, objavljene u rasponu od pola veka, u nedeljnicima i listovima sa kojima je sarađivao.

Raičević je napomenuo da su odabrani tekstovi na veoma različite teme: o Beogradu, Čačku u kome je Brana proveo detinjstvo i deo mladosti, o Moravi, kafanama, putovanjima po svetu, o znanim i neznanim pesnicima, novinarstvu, pčelama, o poeziji i šahu, o veri, Bogu i „Partizanu“ čiji je bio strastveni navijač.

Njegova prva knjiga je „Moć govora“ i taj naslov pristaje uz sve ono što je stvorio, rekao je Raičević.

Sa Brančilom, kako su ga od milošte prijatelji zvali, više od tri decenije intenzivno se družio pesnik Goran Babić, koji je rekao:

„Otišao je prebrzo, živeo prekratko. Bio je neobičan čovek, neponovljiv, a ogroman je propust SANU što ga svojevremeno nije primio u svoje redove. Nema ga, a tu je među nama“.

Prema rečima dr Mihajla Pantića, Brana je bio apsolutno povlašćena figura našeg književnog života, svuda je dočekivan sa simpatijama, ušao je u anegdote i usmenu kulturu.

Ova knjiga pokazuje izuzetnu širinu njegovih interesovanja, ona je pravi praznik mudre duhovitosti. Posle nje trebalo bi da usledi novo čitanje Branine poezije. Knjiga koja je pred nama mogla bi se označiti kao „Da vidiš čuda“, kako je naziv njegove jedine knjige za decu.
„Knjiga je namenjena uživaocima opijuma zvanog književnost. U njoj su sabrani tekstovi Brane Petrovića, objavljivani u novinama i časopisima u periodu od skoro pola veka“, kazao je Raičević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.